SIT VALOROS LA GLODENI. O aşezare preistorică, descoperită întâmplător într-o carieră

Embed:
Descoperiri arheologice impresionante în satul Cobani, din raionul Glodeni. De trei zile, arheologii fac săpături într-o carieră de piatră, unde au găsit rămăşiţe ale unor locuinţe, şanţuri şi obiecte de ceramică ce datează din mileniul cinci, înainte de Hristos.

Arheologii au fost chemaţi de un agent economic, care intenţiona să extragă piatră. Specialiştii au descoperit un tablou inedit. Potrivit lor, acum 7.000 de ani, în acest loc trăiau oameni din cea mai veche civilizaţie pre-istorică, Cucuteni-Tripolie.

"Aici avem doar câteva dintre numeroasele piese recuperate de noi. Aici avem trei fragmente de statuete de tipuri diferite. O statuetă în poziţie şezândă, un picior de la o altă statuetă şi aici avem partea superioară a unei alte statuete", a spus Vlad Vornic, directorul Agenției Naționale Arheologice, 

Tot în acest loc, arheologii au descoperit o latură a unei case, care are cel puţin zece metri înălţime.

"De fapt sunt dărâmăturile unei locuinţe, unei case care a fost în parte afectată de lucrările de excavare a solului. Avem ceramică cu decor incizat şi adâncit, care predomină, diferite forme, cu decor extraordinar, dar avem şi o categorie foarte importantă de ceramică pictată în trei culori, alb, roşu, negru", a mai spus Vlad Vornic.

O astfel de ceramică a mai fost descoperită de arheologi în ţara noastră, însă un asemenea sit, cu atâtea complexuri deosebite, este o noutate, spun specialiştii. Lucrările sunt efectuate de şapte persoane, arheologi şi voluntari.

"Facem săpături aici a treia zi şi am descoperit foarte multe cioburi de la ulcioare vechi. Este foarte interesant fiindcă vedem aici lucruri pe viu, lucruri pe care nu le putem vedea în manual", a menţionat Ion Botnari, un voluntar.

"Preponderent a fost doar ceramică încrustată şi uneori se mai găsesc şi oase. Găseşti trecutul aici pe loc, nu din cărţi.", a spus Ion Dudca, un voluntar.

Obiectele descoperite sunt bunuri de patrimoniu cu o valoare inestimabilă. Unele vor fi oferite muzeului local din Cobani, altele vor ajunge în Capitală. Cercetările continuă şi vor dura cel puţin o lună.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu