Sistemul medical din Moldova va fi digitalizat. Cum va funcționa și ce schimbări ne așteaptă

Din 2019, va avea loc un schimb electronic de date, între instituțiile publice. Asta înseamnă că toate informațiile de pe cartele medicale vor trece pe online și nu în arhive pe hârtii, așa cum era până acum. După ce am vorbit săptămânile trecute despre digitalizarea carnetelor de muncă, vă propunem să vedem, de această dată, cum va avea loc reforma în sistemul medical. 

Începând cu anul viitor, toate informațiile medicale despre fiecare pacient nu vor mai fi păstrate în tradiționalele cartele medicale, ci într-o arhivă electronică. 

Orice medic din țară va avea acces la istoricul vostru medical și va ști ce boli ați avut și ce tratamente ați urmat, scrie prime.md.

Un alt beneficiu este și dispariția certificatele de concediu medical pe hârtie. Dacă până acum, pacientul trebuia să le ia de la medic, să le aducă angajatorului, care era obligat  să transmită la rândul său informația la Compania Națională de Asigurări, acum toate drumurile  se reduc la un click pe internet. 

Pe de altă parte, digitalizarea certificatelor va exclude și falsificarea lor. Unii angajați din instituțiile medicale însă spun că procedura nu va face decât să le dubleze munca. 

În caz că vă întrebați ce o să se întâmplă mai departe cu  informațiile personale, autoritățile dau asigurări că nu trebuie să vă faceți nicio grijă. 

Data viitoare când aveți nevoie de un certificat medical,  nu vă rămâne decât anunțați medicul de familie, iar aici responsabilitățile se încheie și nu vă rămâne decât să vă concentrați la sănătatea dumneavoastră.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu