Sistemul electronic de plăţi în transportul public, blocat în CMC. Care ar fi beneficiile acestuia

Embed:

De peste cinci ani, autorităţile din Chişinău promit că vom avea în transportul public sistem electronic de taxare şi nu vom mai plăti taxatorilor. Ar fi mai comod pentru pasageri, dar ar exista şi o evidenţă strictă a banilor încasaţi.

Proiectul însă, este la faza studiului de fezabilitate, care nu a fost aprobat nici până astăzi de consilierii municipali. Asta în condiţiile în care sistemul este o condiţie obligatorie
a Bancii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Administratorul unei linii de autobuz ne-a demonstrat cum funcţionează sistemul electronic de plată.

"La atingerea cardului către validator, asta este tot, de aici se ia costul călătoriei. Se procesează până la 9 secunde ca să poti primi tichetul din validator. Tot ce se petrece în autobuz, dar şi toate călătoriile, cât se circulă în autobuz, tot se înregistrază în casa principală", a explicat Iurie Topală, administrator rută autobuz, consilier în CMC.

Anume acest sistem, timp de două luni, a fost testat pe o o linie de autobuz din Capitală încă acum câţiva ani.

"În jur de 20 de procente s-au majorat încasările", a spus Topală.

Aceasta era promisiunea edilului Capitalei, Dorin Chirtoacă, încă la începutul lui ianuarie 2011: "Cu siguranţă, în următorii un an, doi, vom începe implimentarea sistemului de tichetare electronică".

Regia Transport electric are angajaţi în prezent peste 700 de taxatori, iar Parcul Urban de autobuze în jur de 200.

"Cheltuim circa 10 milioane de lei pentru salariile şi impozitele taxatorilor, plus la aceasta, producţia de bilete. Da, o să apară cheltuieli suplimentare de la numărul suplimentar de controlori, dar evident că vor fi mai mici", a precizat directorul Întreprinderii municipale Parcul urban de autobuze, Iacob Capcelea.

Principalul beneficiu al sistemului este evidenţa strictă a banilor.

"Înmulţesc tichetele, le vând dublu. Este un viciu pentru noi, în fiecare zi depistăm astfel de ilegalităţi", a subliniat directorul Regiei Transport Electric, Gheorghe Morgoci.

Pentru că veniturile sunt mai mici decât cheltuielile, Regia de Transport Electric şi Parcul urban de autobuze primesc, anual, subvenţii de milioane de lei din bugetul primăriei.

"Astăzi Regia acumulează cu forţele proprii, anual, aproximativ circa 180 de milioane de lei. Cheltuielile sunt cu mult mai mari, sunt de 290 de milioane sau până la 300 de milioane", a specificat Morgoci.

Proiectul este blocat în Consiliul Municipal.

"Ne-am înpotmolit în Consiliul Municipal. Consiliul precedent nu a reuşit să aprobe studiul de fizabilitate, care a fost făcut din grant european, iar Consiliul nou, nu-l aprobă, nici nu a admis includerea pe ordinea de zi", a declarat viceprimarul municipiului Chişinău Nistor Grozavu.

Costul proiectului ajunge la câteva milioane de euro. În prezent pe traseele din Chişinău circulă aproximativ 300 de troleibuze şi peste 120 de autobuze.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu