Sistemul electoral, supus dezbaterilor: Va aduce echilibru în societate şi oameni de valoare în Parlament (VIDEO)

Embed:

Sistemul electoral mixt va aduce echilibru în societate şi oameni de valoare în Parlament. Este concluzia participanţilor la dezbaterile publice privind schimbarea sistemului electoral, organizate astăzi la Parlament.

Cei care s-au pronunţat pentru votul mixt au adus şi argumente.

Analiştii politici spun că sistemul mixt va crea un echilibru în societate, iar de câştigat vor avea toate partidele.

"Trebuie să recunoaştem că votul în circumscripţii le va da posibilitate partidelor mici să vină în parlament, chiar dacă vor avea un singur deputat sau doi.", a comunicat analistul politic Roman Mihăeș.

"Reieşind din varianta care se formulează cu votul mixt, considerăm că este o oportunitate pentru partidele extraparlamentare şi pentru liderii noi care pot apărea pe scena politică de a se manifesta şi de a fi aleşi şi de a accede în viitorul Parlament.", a declarat liderul Partidului "Frontul Salvării Moldovei", Marcel Darie.

"Este o variantă de compromis. Şi el mai mult corespunde situaţiei reale când este nevoie de o reorganizare a câmpului politic. Fără ca să ne învinuim acei care sunt la guvernare, în opoziţie, să încercăm să vedem dacă acest sistem mixt o să ne dea o altă calitate a guvernării. ", a afirmat fostul deputat, Victor Stepaniuc.

Iar unii actuali deputaţi afirmă că noul schimbarea actualului sistem electoral va contribui şi la soluţionarea conflictului transnistrean.

"Această schimbare a sistemului electoral poate ne va apropia de posibila reglementare a diferendului transnistrean, pentru că vom oferi posibilitatea ca dânşii să-şi aleagă reprezentanţi în Parlament. Uniform vor fi reprezentate regiunile ţării şi minorităţile naţionale.", a comunicat deputatul PDM, Raisa Apolschii.

Alţii participanţi la dezbateri au propus să fie redus şi pragul electoral.

"Eu aş propune variata care este în Lituania: cinci pentru un partid şi 76 pentru coaliţie. Acolo nu se stipulează 2-3 partide. Trebuie să dăm posibilitate la mai multe partide să fie reprezentate în cadrul Parlamentului. ", a declarat decanul FRIȘPA USM, Alexandru Solcan.

În data de 5 mai, deputaţii au găsit un compromis pentru a comasa proiectele privind votul uninominal şi sistemul mixt, pe care le-au votat în prima lectură.

Proiectul privind votul mixt prevede că 50 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid şi 51 - direct de cetăţeni, prin vot direct într-un singur tur. Documentul va fi aprobat în a doua lectură doar după ce va fi avizat de Comisia de la Veneţia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu