"Sistemul electoral mixt este avantajos pentru partidele din fosta AIE. Comuniştii trebuie să aleagă"

Embed:

Sistemul electoral mixt, adoptat astăzi de către deputaţi va aduce mai multe avantaje pentru partidele din fosta Alianţă pentru Integrare Europeană, susţin unii invitaţi ai emisiunii Fabrika. În acelaşi timp, participanţii la emisiune au menţionat că Partidul Comuniştilor ar fi în dezavantaj.

"Partidele din AIE vor găsi candidaţi pentru a face faţă acestui scrutin. În cazul comuniştilor, sistemul electoral mixt va influenţa foarte mult. La comunişti este altă situaţie. La ei imaginea partidului este domnul Voronin, iar într-un sistem uninominal dezavantajul este că PCRM nu-l va putea înainta pe Voronin în toate circumscripţiile", a declarat expertul constituţionalist Vitalie Catană.

Jurnalistul Ion Terguţă a menţionat că în acest caz PCRM se va afla într-o dilemă.

"PCRM a pierdut mulţi membrii notorii. Acum ei nu au persoane cu care să meargă înainte. Aici apare o dilemă. Ce va face Voronin, rămâne ca şi locomotivă partidului şi încearcă să promoveze candidaţii desemnaţi de PCRM sau merge în circumscripţie ca să primească un nou mandat", a spus Ion Terguţă.

Publika.md aminteşte că, astăzi, deputaţii au votat cu 63 de voturi proiectul de lege privind implementarea sistemului electoral mixt în Republica Moldova.

Potrivit proiectului înaintat de  democratul Vlad Plahotniuc, la următorul scrutin, 51 de deputaţi, din cei 101, vor fi aleşi în baza listelor de partid. Alţi 50 de parlamentari vor fi aleşi în baza circumscripţiilor nominale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu