Sistemul educaţional din ţara noastră are nevoie de reforme, susţin experţii

Embed:

Peste trei mii de locuri la studii superioare cu licenţă şi masterat au rămas nesolicitate după a doua etapă de admitere. Cele mai multe sunt la Universitatea "Alecu Russo" din Bălţi. Specialităţile cu profil pedagogic, şi în acest an, nu au trezit interesul tinerilor.

Universitatea Pedagogică "Ion Creangă" a rămas în acest an cu aproape 200 locuri libere. Cele mai multe sunt pentru masterat. Rectorul are o explicaţie.

 "Absolventul la licenţă şi masterat are dreptul să se angajeze în câmpul muncii în aceleaşi domenii. Nu este ceea ce a fost acum 10-15 ani, dar nu e nimic pierdut. E o profesie nobilă, necesară, o societate nu există fără învăţător", a declarat rectorul UPS "Ion Creangă", Nicolae Chicuş.

Tinerii recunosc că nu sunt interesaţi de specialităţile cu profil pedagogic, iar asta din mai multe motive.

"Nu cred că aceste specialităţi sunt pentru viitor. Salariile nu sunt atât de mari ca să asigure un trai bun", spune o tânără. 

"Şi salariile sunt mici. E greu să lucrezi în ziua de azi cu copiii", declară o altă tânără.

Ministerul Educaţiei nu are, deocamdată, o strategie de eficientizare a acestor domenii.

"Poate vom face ca în alte ţări, vor fi nişte facilităţi pentru candidaţii care aplică la aceste domenii, fie la nivel de bursă, fie indemnizaţia unică mai tentantă", a declarat viceministrul Educaţiei Loretta Handrabura.

Experţii în comunicare susţin că sistemul educaţional din ţara noastră, are nevoie de reforme.

"Este vorba despre salariul pe care ar trebui să îl primească un pedagog, dar şi de condiţiile de muncă pe care ar trebui să le aibă. Plus, este vorba şi de promovarea profesiei în societate, ceea este pe ultima poliţă ca prioritate", a menţionat expertul în comunicare, Cristian Saulea.

Astfel, după a doua etapă de admitere, 1600 de locuri la studii superioare cu licenţă au rămas nesolicitate. Cele mai multe locuri vacante sunt la masterat - peste 1800.

În topul celor mai puţin solicitate universităţi este Universitatea "Alecu Russo" din Bălţi. Instituţia are în jur de 350 de locuri libere la 22 de specialităţi. Urmează Universitatea de Stat din Moldova cu peste 270 de locuri neacoperite la 31 de specialităţi şi Universitatea Pedagogică "Ion Creangă" cu aproximativ 170 de locuri la 22 de specialităţi. Potrivit rezultatelor admiterii, specialităţile cel mai puţin solicitate au fost, în acest an, psihopedagogia, educaţia civică, artele plastice, chimia şi filosofia.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu