Sistemul de vot mixt a fost adoptat de către Parlament cu votul a 74 de deputați

Embed:

Sistemul de vot mixt a fost votat de către Parlament cu votul a 74 de deputați din 77 de parlamentari prezenți în sală. 

Proiectul de lege privind sistemul mixt de vot, elaborat în baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia, prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 - direct de cetăţeni, în circumscripţii uninominale.

"La definitivarea variantei comasate a proiectului, au fost luat în considerare şi acceptate recomandările Comisiei de la Veneţia care a expertiyat proiectul în cauză. Membrii Comisiei juridic, în rezultatul dezbaterilor, au propus cu votul unanim al membrilor prezenţi proiectul de lege spre examinare şi adoptare de către parlament în lectura a doua", a comunicat deputatul PDM, Raisa Apolschii.

"Cine este pentru vă rog să vă pronunţaţi prin vot. 74 de voturi. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative a fost votat, aprobat în lectura a doua şi ultima. 0.42 Vă mulţumesc foarte mult pentru cei implicaţi şi succese tuturor ulterior şi la exerciţiile electorale", a menţionat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Comuniştii, liberalii şi liberal-democraţii au părăsit sala de şedinţe înainte de vot.

"Nu suntem de acord cu aşa politică, cu aşa modificări. Nu s-a consultat societatea, nu s-au consultat instituţiile internaţionale, nu numai Comisia de la veneţia şi altele. Contra opiniei poporului, contra majorităţii partidelor, inclusiv parlamentare şi neparlamentare. Noi în semn de protest nu participăm la această trădare, la această modificare a legislaţiei", a declarat deputatul PCRM, Vladimir Voronin.

"Au fost organizate un şir de dezbateri, cu un număr de peste 10, pe platforma comisie juridice atât şi pe platforma parlamentului la care din păcate cei care astăzi părărsesc sala plenului nu au dorit să participe", a comunicat deputatul PDM, Raisa Apolschii.

Votul mixt va fi aplicat începând cu scrutinul parlamentar care avea loc anul viitor.

"Cred că de astăzi se scrie o nouă pagină în istoria clasei politice. Şi cu siguranţă ne vom transforma sau vom transforma Republica Moldova într-o clasă politică mult mai calitativă şi integră care va fi aleasă în anul 2018", a menţionat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

Proiectul sistemului de vot mixt prevede ca  circumscripțiile uninominale să fie stabilite de o comisie specială a Guvernului. Acestea vor fi aprobate de Executiv cu un an înainte de scrutinul parlamentar și va avea cel mult 65 de mii de alegători. Unii participanți la dezbateri s-au arătat împotriva constituirii peste hotare a acestor subdiviziuni electorale. Documentul face referire şi la alegătorii din regiunea transnistreană. 

Proiectul stabileşte că orice candidat va trebui să prezinte un certificat de integritate prin care îşi va declara averea şi veniturile din ultimii doi ani. Documentul mai prevede reducerea pragului pentru blocurile electorale de la 11 până la opt la sută. Pragul pentru partide rămâne neschimbat - de şase procente, ceea ce a trezit criticile unor participanți la dezbateri. Partidele sunt încurajate şi să promoveze mai mult femeile. 

Cel mai amplu sondaj realizat în Moldova arată că aproximativ 60 la sută dintre moldoveni consideră că deputații trebuie aleși în baza votului uninominal sau mixt. Doar 35 de procente s-au pronunţat pentru menţinerea actualului sistem electoral. În același timp, mii de oameni și-au manifestat susținerea față de modificarea acestuia şi au organizat mai multe mitinguri.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu