Sistemul de canalizare din Chişinău este învechit şi ineficient, iar pentru renovare este nevoie de sute de milioane de lei

Embed:

Sistemul de canalizare învechit şi ineficient, dar şi lipsa investiţiilor fac din Chişinău un oraş vulnerabil în faţa ploilor şi inundaţiilor. Iar situaţia nu pare să se schimbe. Cele mai multe străzi sunt inundate frecvent, iar pentru a salva Capitala de la înec e nevoie de peste 200 de milioane de lei. Bani ce nu sunt prevăzuţi în bugetul municipal, iar primarul Dorin Chirtoacă cere ajutorul Guvernului pentru a rezolva problema.

În Chişinău mai sunt cel puţin 10 zone, inundate frecvent în urma ploilor torenţiale. Evaluările Primăriei arată că pentru reparaţia canalizării pluviale de pe aceste străzi sunt necesare peste 140 de milioane de lei.

Cele mai vulnerabile străzi în faţa ploilor abundente sunt Albişoara, Calea Ieşilor, Munceşti, Ion Inculeţ, Meşterul Manole, Uzinelor, Pan Halippa, Ismail, Ghioceilor, zona Poştei Vechi, precum şi arterele perpendiculare bulevardului Ştefan cel Mare şi Sfânt.

În ultimii, ani s-au făcut investiţii insuficiente în acest domeniu - a fost încheiată reparaţia canalizării pluviale din zona Gării şi au fost reparate colectoarele de pe câteva străzi, iar perspectivele sunt mai mult decât sumbre.

"Aici vorbim despre investiţii la care în mod normal ar trebui să participe şi autorităţile statului. Mai ales dacă vorbim despre Capitală şi rolul unei Capitale într-un stat. Acolo unde avem în continuare canalizare sovietică, din păcate, aceasta nu mai face faţă situaţiei şi se dovedeşte a fi de o capacitate redusă şi, respectiv, prin aceasta sunt create probleme locuitorilor", a declarat primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă.

Cea mai mare parte a sistemului de canalizare şi cel pluvial nu au mai fost renovate de cel puţin 40 de ani.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu