"Sistemul bancar din umbră, vinovat de declanşarea crizei financiare"

Embed:

Sistemul bancar din umbră continuă să rămână o ameninţare pentru stabilitatea economică globală, atenţionează Consiliul de Stabilitate Financiară Internaţională. Este vorba despre diverse fonduri specializate pe investiţii speculative sau care practică şi activităţi bancare, fără să dispună, însă, de autorizaţie.

Consiliul de Stabilitate Financiară a venit cu un plan menit să pună sub control sistemul bancar neconvenţional. Primul pas coincide cu prevederile Comitetului de la Basel de supraveghere bancară, ce obligă instituţiile financiare să dispună de rezerve mai mari, care să compenseze pierderile eventuale de capital din împrumuturile acordate structurilor din shadow banking.

Consiliul mai propune şi reglementări mai dure pentru piaţa financiară, ca să reducă riscurile din partea fondurilor speculative. Iar când este vorba despre obligaţiuni garantate prin active, cum ar fi carduri de credit, creanţe sau ipoteci, experţii optează pentru o comunicare mai eficientă între ţări şi un schimb de informaţii în volum mai mare.

Sistemul bancar din umbra nu poate fi, însă, lichidat definitiv, pe motiv că oferă şi beneficii – este o sursă de creditare pentru economie. Al doilea motiv – există o puternică opoziţie la nivel politic.

Mai mulţi experţi economici cred că anume shadow banking ar fi responsabil de declanşarea crizei financiare din 2008 - 2009. Activele structurilor din sistemul bancar neoficial au însumat, anul trecut, 67 de mii de miliarde de dolari. Recomandările Consiliului de Stabilitate Financiară vor fi prezentate la primul summit G8 din 2013.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu