Sisteme de bruiaj în penitenciare. Conducerea luptă cu imaginaţia fără limite a condamnaţilor

Embed:

Deţinuţii nu vor mai putea utiliza telefoanele mobile. Se va întâmpla în cazul în care Parlamentul va vota o iniţiativă legislativă a Ministerului Justiţiei, care prevede instalarea în penitenciare a echipamentelor de bruiaj. 

Ideea de a bruia semnalul telefoniei mobile în perimetrul instituţiilor penitenciare a fost preluată din experienţa mai multor ţări europene. Autorităţile constată că, în ultima perioadă, tot mai mulţi deţinuţi reuşesc să intre în posesia telefoanelor mobile. În anul 2012, gardienii au depistat în celulele deţinuţilor, dar şi în coletele destinate acestora peste 3000 de telefoane mobile. Anul trecut, numărul acestor obiecte a crescut cu 300. 

Imaginaţia celor care se află dincolo de acest zid nu are limite atunci când este vorba despre metodele de a ascunde telefoanele mobile. Unii condamnaţi sunt gata chiar să-şi mutileze propriul corp.

Pentru a identifica astfel de cazuri, reprezentanţii Departamentului Instituţiilor Penitenciare apelează la tehnologii de ultimă generaţie. Deocamdată, acestea sunt utilizate doar la penitenciarul numărul 13 din Capitală.

"A fost procurat un utilaj care este în formă de scaun, el se practică mai mult la parvenirea condamnaţilor şi a condamnatelor, unde se verifică la prezenţa obiectelor interzise anume în cavităţi ale corpului", explică şeful direcţiei Departamentului Instituţii Penitenciare Sergiu Mihailenco.

Potrivit responsabililor de la Departamentul Instituţiilor Penitenciare, preţul unui sistem de bruiaj al semnalului telefonie mobile porneşte de la o mie de euro. În Moldova sunt 17 penitenciare. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu