SISTEM MODERN ÎN VAMĂ. Punctele comune de trecere a frontierei Giurgiulești şi Cuciurgan vor fi renovate

Embed:
Punctele comune de trecere a frontierei cu Ucraina Giurgiulești - Reni şi Cuciurgan - Pervomaisc, vor fi renovate capital şi dotate cu echipament nou. De asemenea, aici va funcţiona și un sistem de informații comun, care va permite combaterea ilegalităților, dar și va ușura importul sau exportul de mărfuri. Costul proiectului este de peste 4,7 milioane de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană.

"Poliția de frontieră și serviciul grăniceresc din Ucraina se vor afla pe o platformă. Sistemele vor fi atât de integrate informaționale încât, procesarea este foarte rapidă" a spus Vitalie Vrabie, director.

Potrivit şeful Poliției de Frontieră, datorită noilor echipamente, infracţiunile vor putea fi depistate mai uşor.

"Scopul principal este să asigurăm securitatea la traversarea frontierei, să diminuăm disconfortul. Majorarea pistelor de control, dotarea cu tehnică necesară și condiții de muncă pentru angajații cât a poliției de frontieră, atât și a serviciului vamal. Schimb online de date și informații", a declarat Fredolin Lecari, şef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

De câştigat vor avea şi comercianţii care trec mărfuri prin vamă.

"După renovare, punctele vor corespunde standardelor europene, fapt care ne va ajuta să reducem din timpul necesar vămuirii bunurilor. În plus, mai puţin vor fi nevoite să aştepte şi persoanele care traversează frontiera", a zis Alexandr Vlasov, şef Serviciul Vamal Odessa.

De asemenea, sistemul informaţional comun le va permite autorităţilor din Moldova şi Ucraina să-şi coordoneze acţiunile şi să monitorizeze mai atent traficul peste frontieră.

"Acest sistem IT va permite autorităților să primească rapid informații despre cine trece frontiera, ce vehicule, doar că în conformitate cu legislația privind datele cu caracter personal a ambelor țări", a declarat Laura Scorretti, coordonotar de proiecte OIM Ucraina.

Programul este implementat de Organizația Internațională pentru Migrație. Proiectul a fost lansat la începutul lunii noiembrie a anului trecut și va dura până în martie 2020.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu