SISTEM BANCAR MAI STABIL ÎN MOLDOVA. 1,05 miliarde de lei au fost recuperate din băncile fraudate

Embed:

Aproape un miliard 50 de milioane de lei au fost recuperate, până în data de 1 aprilie, de la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Datele au fost oferite de reprezentanţii Băncii Naţionale a Moldovei care au fost audiaţi astăzi la Comisia Economie a Parlamentului.

Conducerea Băncii Centrale a dat asigurări că sistemul bancar este unul stabil şi nu poate fi supus riscurilor.

Potrivit datelor prezentate de BNM, până acum au fost recuperate un miliard 115 milioane de lei din creditul de urgență oferit de BNM celor trei instituţii financiare. Alte 176 de milioane de lei au fost recuperate din vânzarea activelor.

"Cea mai mare sursă este recuperarea creditelor acordate. Din această sursă au fost recuperaţi aproximativ 817 milioane de lei, adică 78% din total", a spus viceguvernatorul BNM, Cristina Harea.

Sunt în desfăşurare 50 de dosare penale cu un prejudiciu de 33 miliarde de lei. Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, susţine că în luna mai sau iunie va fi definitivată Strategia de recuperare a activelor, efectuată în baza raportului Kroll.

"Chiar după doi ani, Kroll a identificat nu mai mult de 50 de milioane de active din 600 de milioane, care au fost formal identificate ca fiind plecate din aceste trei bănci, ceea ce arată în primul rând că nu este o anchetă uşoară. Bani s-au dus în China, Rusia, o parte au rămas în Letonia, care nu tot ne-au dat. Sunt lucruri care cer investigaţie", a spus guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea.

Totuşi, conducerea Băncii Centrale dă asigurări că după ce a fost modificată legislaţia, sistemul financiar-bancar este unul stabil.

"Astăzi când un credit într-o bancă se duce la Comitetul de credit deja este înscris în sistemul nostru. La sfârşitul fiecărei zile băncile dau toate informaţiile, în plus faţă de creditare, pe toate poziţiile. Dacă sunt aşa numite situaţii de risc ele sunt imediat notificate conducerii şi se cer explicaţii", a spus guvernator ul BNM, Segiu Cioclea.

În urma lecţiilor învăţate, BNM verifică acţiunile băncilor minuţios în regim online.

"Suntem într-o situaţie de mare stabilitate şi asanare şi aceste bune practici, faptul că putem să monitorizăm în timp real, băncilor nu le mai permitem să facă ce vor", a spus guvernator ul BNM, Segiu Cioclea.

Amintim că după procurarea de către Banca Transilvania a pachetului de acţiuni de la Victoriabank, instituţia va fi scoasă de sub supraveghere specială.

Ce ţine de vânzarea celor 40 la sută din acţiunile Moldova Agroindbank, licitaţia expiră în 30 aprilie. Până acum nimeni nu s-a arătat interesat să le procure. Guvernatorul BNM nu exclude că statul va procura pachetul de acţiuni pentru a-l vinde ulterior. La mezat sunt scoase şi 63% din acţiunile Moldindconbank.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu