SIS despre evadarea lui Baghirov: Noi n-am ştiut de intenţiile sale (DOC)

Embed:

Ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate l-ar fi urmărit pe bloggerul rus Eduard Baghirov, când acesta evada din Moldova. De această părere este membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Dina Rotarciuc, care se bazează pe datele din raportul comisiei Parlamentare de anchetă în cazul evadării lui Baghirov, precum şi pe un raport al Inspecţiei Judecătoreşti.

Magistratul Dina Rotarciuc presupune că după ce lui Baghirov i-a fost aplicat arestul la domiciliu, acesta ar fi fost permanent monitorizat de angajaţii de la SIS. Ofiţerii l-ar fi urmărit pbloggerul chiar şi atunci când acesta trecea Nistrul.

"Bănuiesc că a fost însoţit de către lucrătorii SIS-ului. Nu ştim de ce aceşti lucrători, care au avut obligaţia directă de a executa încheierea domnului Babenco, nu au raportat despre încălcarea restricţiilor fixate în acea încheiere", a declarat Rotarciuc

Reprezentanţii SIS-ului nu au comentat declaraţiile magistratului. Anterior, ei au declarat, pentru Publika TV, că nu au avut nicio informaţie referitoare la intenţia lui Baghirov de a evada din Moldova.

Totodată, astăzi membrii CSM au decis că judecătorul Borislav Babenco nu a încălcat legea atunci când a stabilit arestul la domiciliu pentru Edurad Baghirov. Mai mult, magistraţii susţin că decizia în cauză a fost imediat transmisă procurorului şi SIS-ului.

" În jurul orei 17, pe data de 13 octombrie, procurorul Roşu şi ofiţerul SIS Balan au primit copia de pe această încheiere. Urma să fie informat Ministerul Afacerilor Interne despre acest caz, însă acest lucru noi considerăm că trebuia să îl facă ofiţerul SIS Balan. Nu s-a făcut", a comunicat Dina Rotarciuc.

Totodată membrul CSM a menţionat că Eduard Baghirov, fiind în arest la domiciliu, a venit de mai multe ori la Procuratura Generală neînsoţit de nimeni, pentru a face cunoştinţă cu materialele cauzei penale.

Procurorul general, Valeriu Zubco, are însă o explicaţie. "Arestul la domiciliu nu prevede că persoana care este citată sau este invitată la organul de urmărire penală, în cazul dat mă refer la procurori, unde a fost stabilit un grafic după înaintarea învinuirii, de a face cunoştinţă cu materialele dosarului, că urmează să fie de cineva însoţită", a explicat Zubco.

În octombrie 2011, bloggerul rus Eduard Baghirov, fiind în arest la domiciliu, a reuşit să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Baghirov este bănuit că ar fi unul dintre organizatorii evenimentelor din 7 aprilie 2009.

Vedeţi mai jos un comunicat de la SIS.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu