SIS, DAT PE TAVĂ RUSIEI. PAS, PPDA şi PSRM vor ca Dodon să se ocupe de Serviciul Informaţii şi Securitate

Embed:

PAS şi PPDA vor ca Serviciul de Informaţii şi Securitate să treacă în subordinea președintelui ţării, Igor Dodon, care reprezintă deschis interesele Rusiei.

Deputaţii blocului "ACUM" au votat astăzi cot la cot cu cei de la PSRM un proiect de lege care prevede ca activitatea acestei instituţii să fie coordonată din nou de şeful statului. Tot el va fi cel care va propune candidatura directorului SIS.

Deputaţii PDM au atenţionat că trecerea SIS în subordinea preşedintelui Igor Dodon, care recunoaşte deschis că reprezintă interesele Federaţiei Rusiei, este o decizie care pune în pericol securitatea statului.

"Spuneţi-mi, vă rog, cât de judicios este acum resubordonarea Serviciului de Informaţie şi Securitate de la Parlament către preşedintele ţării atunci când se cunoaşte că domnul preşedinte este investigat pentru acţiuni de servire a intereselor unui stat străin", a spus VLAD CEBOTARI, deputat PDM.

"Dumneavoastră cunoaşteţi despre asemenea lucruri? Eu, de exemplu, nu cunosc", a spus VASILE BOLEA, deputat PSRM.

Proiectul de lege privind acordarea mai multor atribuţii preşedintelui în domeniul securităţii statului a fost aprobat în prima lectură. Fostul ministru al Afacerilor Interne, deputatul PDM, Alexandru Jizdan, a atras atenţia celor de la ACUM că fac o greşeală.

"Dumneavoastră înţelegeţi că acum este o tentativă de a transforma Serviciul Informaţii şi Securitate într-o filială a serviciilor secrete străine? S-a făcut trimitere că noi mergem după modelul României unde preşedintele propune candidatura şefului SRI, iar senatul votează, de acord până acolo când noi nu am văzut nicio mărturisire a preşedintelui României că ei sunt finanţaţi din străinătate. Fracţiunea noastră nu va susţine acest proiect", a spus ALEXANDRU JIZDAN, deputat PDM.

"SIS-ul va fi o structură care va sta la straja securităţii naţionale, va contracara toate tentativele de uzurpare de stat, de interferenţe din exterior...", a spus IGOR GROSU, deputat PAS.

În 2016, Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din subordinea președintelui ţării și transferat în cea a Parlamentului. Recent, în spaţiul public au apărut imagini în care preşedintele Igor Dodon, în calitate de emisar al Rusiei, îi dictează liderului PDM, Vlad Plahotniuc, planul de federalizare sau de fărâmiţare a Republicii Moldova, pus la cale de Moscova. Acesta era una dintre condiţiile puse de Rusia, prin intermediarii Dmitri Kozak şi Igor Dodon, pentru formarea coaliţiei de guvernare dintre PDM şi PSRM. Democraţii au respins categoric acest plan.

Dodon: "Ideal ca ceea ce e în acordul acesta, tot, dacă putem tot, dacă nu, cu excepția unui singur punct cu federalizarea, să fie în acordul public care să fie semnat de dvs. și Greceanîi astăzi.

Vlad Plahotniuc: "Atunci eu am să-l scriu confidențial".

Dodon: "Noi, cu Kozak, ieri am mai stat și am făcut altă formulare care i-am dat-o lui Sergiu, formularea care e în loc de federalizare. Să-l scriem, băieții se vor așeza și-l vor traduce".

Vlad Plahotniuc: "Eu scriu în rusă особый статус".

Igor Dodon: "законодательной, исполнительной, распределительной полномочий политической, экономической… Cam ca la găgăuzi. Poate chiar mai puțin"

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu