SIS a inaugurat un monument în memoria eroilor căzuţi în războiul de la Nistru (FOTO/VIDEO)

La 3 martie curent, în cadrul Serviciului de Informaţii şi Securitate a avut loc ceremonia de comemorare a 25 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova.

Cu această ocazie, Serviciul a inaugurat un monument dedicat combatanţilor organelor securităţii statului, căzuţi în conflictul armat de pe Nistru.

La eveniment au participat Pavel Filip, Prim-ministru al Republicii Moldova, parlamentari, membri ai Cabinetului de miniştri,  combatanţi şi veterani ai organelor securităţii statului, angajaţi ai SIS, rude şi membri ai familiilor celor decedaţi în luptele sângeroase din 1992.

Pavel Filip, Prim-ministrul R. Moldova, a exprimat gratitudine combatanţilor organelor securităţii statului pentru profesionalismul şi abilităţile de a face faţă celor mai dificile sarcini în timpul operaţiunilor de luptă.

Dumnealui a declarat că Republica Moldova are nevoie de unitate, deoarece toate problemele vin de la dezbinare în societate şi trebuie însuşită această lecţie, păstrând vie memoria eroilor neamului.

În alocuţiunea sa, domnul Pavel Filip a remarcat că Guvernul va susţine şi în continuare instituţia în desfăşurarea activităţilor de asigurare a securităţii statului. 

"Această luptă pe care o daţi zi de zi, anonim, fără să cereţi recunoaştere publică, merită şi trebuie susţinută", a conchis Premierul.  

Roman Boţan, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului R. Moldova a adresat, în numele Parlamentului şi membrilor Comisiei, urări de bine şi sănătate tuturor celor care şi-au îndeplinit datoria cu cinste şi abnegaţie în timpul conflictului armat de pe Nistru.

"Sunteţi eroi, iar eroii nu mor niciodată, ne închinăm în faţa Dumneavoastră pentru jertfirea de sine pentru viitorul acestei ţări", a spus preşedintele Comisiei.

Domnul Mihai Balan, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate a adus omagiu eroilor care au apărat integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, reliefând că "deşi istoria, cu fiecare an, ne îndepărtează de acele tragice evenimente, nicidecum nu diminuează onoarea şi respectul faţă de martirii neamului, care şi-au pus pe altarul independenţei Patriei ceea ce au avut mai scump - viaţa".

Dumnealui a evocat că prin inaugurarea acestui monument s-a dorit eternizarea memoriei atât acelor care nu s-au mai întors din conflictul armat de pe Nistru, cât şi a tuturor ofiţerilor de informaţii şi securitate care nu mai sunt printre noi. Faptele lor vor rămâne în paginile istoriei şi vor servi drept exemplu generaţiilor viitoare.

De azi înainte, anume aici, tinerii ofiţeri de informaţii şi securitate vor depune jurământul de credinţă Patriei.

Directorul SIS a mulţumit Prim-ministrului R. Moldova pentru  deciziile din ultima perioadă, inclusiv majorarea pensiilor de dizabilitate, ce confirmă că veteranii războiului de pe Nistru au început să fie mult mai apreciaţi şi mai respectaţi.

Dumnealui şi-a manifestat recunoştinţa pentru susţinerea iniţiativelor Serviciului de a scoate din umbră memoria eroilor organelor securităţii statului, menţionând că "acordarea distincţiilor de stat reprezintă încă o dovadă a elogierii patriotismului, curajului şi dăruirii de sine a combatanţilor care au apărat valorile supreme ale statului nostru".

Ulian Chetruş, preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului pentru Independenţă a SIS, a relevat ororile războiului de pe Nistru, reamintind sacrificiile aduse de combatanţii organelor securităţii statului la apărarea ordinii de drept şi demnităţii naţionale.

Dumnealui a mulţumit conducerii Serviciului pentru gestul emoţionant de a imortaliza numele şi faptele de eroism a camarazilor. "Nouă, celor care am supravieţuit acelui sângeros conflict, nu ne rămâne decât să consolidăm forţele şi să ne solidarizăm, realizând idealurile pentru care colegii noştri s-au sacrificat", a adăugat domnul Chetruş.

Evenimentul a continuat cu oficierea, de către un sobor de preoţi, condus de Î.P.S Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove, a Sfintei Liturghii pentru pomenirea combatanţilor căzuţi pentru apărarea integrităţii şi independenţei ţării.

După tedeum, invitaţii au ţinut un minut de reculegere şi au depus flori la monument. Evenimentul s-a încheiat cu servirea invitaţilor cu terci ostăşesc.

De menţionat, că la 2 martie, de Ziua Memoriei, Mihai Balan, directorul SIS, a luat parte, alături de alţi oficiali, la activităţile comemorative şi a depus flori la Monumentul "Maica Îndurerată" din cadrul Complexului Memorial "Eternitate" din municipiul Chişinău.

La fel, ofiţerii de informaţii şi securitate alături de veterani au participat la o slujbă de pomenire a combatanţilor organelor securităţii statului la conflictul armat de pe Nistru, oficiată la Catedrala "Schimbarea la Faţă a Mântuitorului".

În şirul acţiunilor de comemorare a eroilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru s-a înscris şi întâlnirea audienţilor Institutului Naţional de Informaţii şi Securitate "Bogdan, Întemeietorul Moldovei" cu foştii ofiţeri de informaţii, participanţi ai războiului din 1992: Alexei Roibu, general de brigadă, cavaler al Ordinului "Ştefan cel Mare" şi  medaliei "Meritul Militar", Ion Lisnic, colonel, cavaler al ordinelor "Ştefan cel Mare", "Credinţă Patriei" clasa a II, şi medalia "Meritul Militar"  şi Alexandru Ganenco, colonel, cavaler al Ordinului "redinţă Patriei" clasa III, decorat cu medalia "Meritul Militar" şi medalia "Crucea Comemorativă".

Monumentul dedicat eroilor securităţii de stat reprezintă o lucrare semnată de sculptorul Andrei Dohotaru şi meşterul popular Ion Lozan.

Acesta are o înălţime de circa 5 metri şi a fost ridicat din piatră de Cosăuţi. Pe monument este instalată o placă de marmură pe care sunt gravate numele combatanţilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu