Siria a început să trimită, la ONU, detalii cu privire la arsenalul său chimic (VIDEO)

Embed:

Siria a început să trimită detalii cu privire la arsenalul său chimic în conformitate cu înţelegerea ruso-americană. Informaţiile au fost confirmate de reprezentanţii Organizaţiei pentru Prevenirea Armelor Chimice, din cadrul ONU. Această instituţie se ocupă de supravegherea implementării acestui acord.

Organizaţia pentru Prevenirea Armelor Chimice a precizat că aşteaptă mai multe detalii de la regimul de la Damasc în următoarele zile. Mai mult, instituţia a subliniat că a amânat o întâlnire programată pentru duminică, după ce Siria a primit ca termen-limită ziua de sâmbătă pentru a depune o listă completă a arsenalului chimic.

Între timp, Statele Unite consideră că sunt necesare acţiuni urgente pentru preluarea cât mai rapidă a controlului asupra armelor chimice ale Damascului. "Avem puţin timp. Să nu îl pierdem pentru dezbateri despre lucruri pe care le-am stabilit. Trebuie să recunoaştem că lumea aşteaptă să vadă cum evităm o acţiune militară", a declarat secretarul de stat al SUA, John Kerry.

La sfârşitul săptămânii trecute, Statele Unite şi Rusia au ajuns la un acord privind plasarea sub control internaţional a armelor chimice ale regimului de la Damasc.

Anterior, vicepremierul Siriei a declarat pentru cotidianul britanic "The Guardian" că Guvernul de la Damasc este gata să negocieze un armistiţiu cu rebelii. Oficialul a subliniat că nici forţele guvernamentale, nici rebelii, nu au suficientă putere ca să învingă în războiul civil. De aceea, oficialul susţine că regimul Assad va propune opoziţiei la următoarele negocieri pentru pace, care ar putea avea loc la Geneva, să depună armele. Potrivit unui studiu recent, peste jumătate dintre grupările rebele din Siria sunt radicalizate. În prezent, împotriva armatei lui Bashar al-Assad luptă militanţi al-Qaeda, islamişti, precum şi activişti susţinuţi de Occident.

De la începutul războiului civil din Siria, au murit aproximativ 100 de mii de oameni, potrivit datelor ONU.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu