Sinteza săptămânii: Rezultatele BOP, înjurături şi îmbrânceli în Parlament şi discuţii despre consulatul rus de la Tiraspol

Embed:

Săptămâna aceasta a fost bogată în evenimente politice. Autorităţile din Găgăuzia au anunţat despre iniţiativa de a crea un Departament al afacerilor externe în cadrul Executivului de la Comrat, iar la Chişinău au început primele consultări privind deschiderea unui consulat al Federaţiei Ruse la Tiraspol. Şi, cum ne-au obişnuit deja, unii dintre aleşii poporului s-au îmbrâncit în toiul şedinţei legislative, iar alţii s-au înjurat.

Luni, autorităţile din Găgăuzia au anunţat că vor crearea unui Departament al afacerilor externe în cadrul Executivului de la Comrat. 

În aceeaşi zi, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, şi-a sărbătorit cea de-a 61 aniversare. 

Marţi, au fost date publicităţii rezultatele Barometrului Opiniei Publice. Sondajul sociologic s-a referit la nivelul de trai al populaţiei, situaţia economică, dar şi la preferinţele politice ale moldovenilor. 

Tot marţi, s-a stins din viaţa mama preşedintelui ţării, Nicolae Timofti. Potrivit medicilor, Elena Timofti, în vârstă de 85 de ani, suferea de o boală cronică.

Miercuri, Comisia Juridică a Parlamentului a respins proiectul Guvernului prin care se propune ca infracţiunile de contrabandă să nu mai fie pedepsite penal, ci doar contravenţional.

Fundaţia Soros-Moldova şi IDIS "Viitorul" a prezentat, miercuri, datele unui raport potrivit căruia ţara noastră a înregistrat cel mai mare progres în procesul de integrare europeană, în comparaţie cu celelalte ţări din Parteneriatul Estic.

Joi, Parlamentul a devenit din nou ring de box pentru unii dintre aleşii poporului. Protagonistul a fost, şi de această dată, comunistul Iurie Muntean. Deputatul l-a împins pe fostul său coleg de fracţiune Ion Ceban.

În şedinţa de joi a Legislativului liderul liberalilor Mihai Ghimpu l-a înjurat pe deputatul neafiliat Ion Ceban. Ulterior, Mihai Ghimpu şi-a cerut scuze de la cetăţeni pentru înjurătura care i-a scăpat în şedinţa plenară.

În aceeaşi zi, la Chişinău au început primele consultări privind deschiderea unui consulat al Federaţiei Ruse la Tiraspol. La negocieri au participat grupuri de lucru din partea Ministerelor Afacerilor Externe din Moldova şi Rusia.

Vineri, Elena Timofti, mama preşedintelui ţării, a fost condusă pe ultimul drum. La funeralii au participat zeci de locuitori ai oraşului Floreşti, dar şi conducerea de vârf a ţării.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu