Singurul site autorizat de pariuri sportive din Moldova, 7777.md, ar putea fi închis

Embed:

Singurul site autorizat de pariuri sportive din Moldova, 7777.md, operat de Loteria Națională a Moldovei ar putea să-și sisteze activitatea, de la 1 ianuarie 2020. Potrivit NGM Company, partenerul privat al Loteriei Naționale a Moldovei, care deține autorizația pentru activitate pe piața pariurilor sportive, aceasta se poate întâmpla din cauza impozitului de 12 procente pe câștigul persoanelor fizice din pariuri mai mari de 240 de lei, introdus prin lege.

Plamen Milanov, directorul NMG Company, susţine că din această cauză vor avea de pierdut amatorii de pariuri pe evenimente sportive.

"Dacă va fi închis site-ul 7777.md, jucătorii din Republica Moldova, peste 60 de mii de oameni, nu vor avea altă alegere sau alternativă decât să migreze pe site-urile ilegale. Din păcate, ei vor cheltuii banii, dar statul nu va niciun venit", a spus Plamen Milanov, directorul NMG Company. 

Milanov susţine că impozitarea propusă este discriminatorie, contravine normelor europene și va încuraja piața neagră a pariurilor sportive. Și asta pentru că autoritățile intenționează să impoziteze nu câștigul propriu-zis, conform practicii internaționale, dar toată suma obținută din joc de persoana fizică ce pariază pe site-ul operat de stat. În consecință, chiar dacă va câștiga, jucătorul va obține la final o sumă mai mică decât cea pusă în joc.

De exemplu, în cazul unui pariu de 1000 de lei pe un derby, la un un coeficient de 1.08 pe victoria favoritului, jucătorul va obține un câștig de 80 de lei la suma pariată. Statul va impozita, însă, toată suma, adică 1080 de lei minus 240 de lei. Respectiv, la un pariu de succes de 1000 de lei, jucătorul va rămâne cu 979,2 lei. 

Potrivit NGM Company, piața pariurilor sportive din Republica Moldova este de aproximativ 2 miliarde de lei pe an.

Plamen Milanov mai afirmă că dacă statul va aplica noul impozit, va pierde anual 20 de milioane de lei, iar dacă va renunţa la impozitare, va câştiga o sumă de cinci ori mai mare.

"Statisticile interne ale noastre arată că dacă legea nu va intra în vigoare, atunci statul va avea de câştigat în jur de 100 de milioane de lei, în urma afacerii cu loteriile şi pariurile", a zis Plamen Milanov, directorul NMG Company.  

Compania solicită amânarea aplicării impozitului pe câștigul persoanelor fizice din loterie și pariuri sportive cu 12 luni, până la găsirea unei soluții.

loading...

Lasă un comentariu