Sindicatele nu mai vor salarii în plic! Vezi ce vor cere de la autorităţi pe 1 mai

Pe data de 1 mai, când este sărbătorită Ziua Internaţională a Solidarităţii Oamenilor Muncii, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova va înainta autorităţilor un şir de revendicări. Sindicaliştii cer  soluţionarea de urgenţă a problemelor social-economice cu care se confruntă salariaţii din ţară.

În special, sindicatele vor solicita să fie întreprinse măsuri concrete de creare a condiţiilor de muncă decente pentru salariaţi, de contracarare a muncii informale şi achitării salariilor în plic, adoptarea legii cu privire la minimul de existenţă şi stabilirea salariului minim pe ţară şi a pensiei minime până la nivelul minimului de existenţă, adoptarea legii cu privire la preţuri, precum şi elaborarea unui sistem unic de pensionare.

„1 mai nu este o zi de sărbătoare, ci ziua când oamenii muncii, prin diverse acţiuni, încearcă să reamintească autorităţilor problemele cu care se confruntă, pledând pentru respectarea drepturilor fundamentale de muncă”, a precizat Oleg Budza, preşedintele CNSM.

Buzda a precizat că Moldova este parte a mişcării sindicale internaţionale, de aceea susţine şi se alătură şirului de acţiuni organizate în această zi în întreaga lume de către Confederaţia Internaţională a Sindicatelor şi Confederaţia Generală a Sindicatelor, din care fac parte şi sindicatele din Moldova.

Sindicaliştii aşteaptă la mitingul de pe 1 mai peste 15 mii de oameni din toată ţara, precum şi partenerii sociali. „Este important să fie de faţă şi partenerii noştri – autorităţile şi patronatele, pentru ca mesajele noastre să fie auzite şi înţelese mai bine. În acest mod, fiecare parte îşi va putea expune punctul de vedere în privinţa măsurilor ce se cer a fi întreprinse pentru a ameliora situaţia salariaţilor din ţară”, a subliniat Oleg Budza.

Acţiunile consacrate Zilei Internaţionale a Solidarităţii Oamenilor Muncii vor începe la ora 10.00, cu un program cultural cu participarea artiştilor autohtoni. Mitingul propriu-zis va începe la ora 11.00. La final va fi adoptată o Rezoluţie, în baza căreia ulterior, va fi elaborat şi un Plan de acţiuni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu