Sindicaliştii şi Patronatele cer o întrevedere de urgenţă cu Filat

Embed:

Sindicatele şi Patronatele cer mai multe prerogative în cadrul Comisiei Naţionale pentru Negocieri Colective. Aceştia solicită o întrevedere de urgenţă cu premierul Vlad Filat şi vor să le fie atribuită, prin rotaţie, preşedinţia Comisiei. În schimb, autorităţile promit că, pe viitor, deciziile de Guvern vor fi avizate şi de partenerii sociali.

Sindicaliştii spun că Executivul le acceptă doar una din zece propuneri.

"Dacă din 100 de documente avizate de noi, de sindicate, undeva 10 sunt luate în consideraţie. Asta despre ce vorbeşte? Dacă ne considerăm că suntem parteneri sociali şi comisia are o oarecare putere, atunci documentele sociale, financiare trebuiesc avizate de Comisia Naţională pentru Consultări şi Negocieri Colective", a declarat vicepreşedintele CNSM, Petru Chiriac.

"În momentul în care adoptă un document, are argumente pentru a refuza solicitările noastre, nu are decât să le prezinte, considerăm că este o normă echitabilă atât din partea partenerilor sociali, cât şi a reprezentanţilor Guvernului", a subliniat membrul la Confederaţia Naţională a Patronatelor, Vladislav Caminschi.

Vicepremierul Mihai Moldovanu a promis că, pe viitor, proiectele de legi care vizează domeniul economic şi social vor fi avizate şi de Comisia Naţională pentru Negocieri Colective. Totuşi, vor fi şi excepţii.

"Eu sunt de acord ca să introducem această schimbare, dar s-ar putea să se întâmple că, iarăşi, în regim de urgenţă, trebuie să adoptăm o hotărâre sau un proiect de modificare de lege şi, atunci eu am să vă rog, anticipat, sunt colegii din cadrul Guvernului şi să ne înţelegeţi", a menţionat Moldovanu.

Sindicatele şi patronatele sunt nemulţumite de faptul că Executivul nu ar fi ţinut cont de obiecţiile lor la adoptarea politicii bugetar-fiscale pentru anul 2012 şi i-a obligat pe patroni şi angajaţi să plătească o parte din concediul medical.

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu