Silvicultori care se bat pentru bani şi diplome. Cum a decurs concursul "Cel mai bun pădurar"

Embed:

Pădurari din întreaga țară și-au demonstrat abilitățile profesionale în cadrul unui concurs. Cei 24 de participanţi au susținut o probă  scrisă și alte cinci practice. Pădurarii au determinat speciile de arbori după semințe și frunze, i-au măsurat şi au identificat animalele după urme.

După ce şi-au testat cunoştinţele în sivicultură în cadrul probei teoretice, pădurarii au purces la identificarea speciilor de arbori după seminţe, frunze, ramuri sau puieţi.

Nu toti participanţii s-au descurcat cu brio. Ion Movileanu are o experienţă de cel puţin 40 de ani, însă unele probe l-au pus în dificultate: "Iată, de pildă asta, îmi cam face de lucru. Cam, cam... Asta o lăsam oleacă mai la urmă. Și asta oleacă. Până la urmă o să o scriu."

Pădurarii au utilizat diverse metode pentru a recunoaşte şi măsura copacii. Un pădurar iscusit trebuie să cunoască și animalele sălbatice. "Aceasta este urma de urs. O cunoaștem după dimensiune, după mers. Aceastra este urma de câine sălbătăcit. Aici se arată cum fuge, aici cum câinele sălbatic merge", spune unul din participanţi.

Concursul "Cel mai bun pădurar" este organizat pentru a scoate în evidenţă abilităţile profesionale și a stimula dezvoltarea continuă a specialiștilor.

"Se desfășoară a treia etapă a concursului. Prealabil au fost efectuate încă două etape la nivel de ocol silvic, apoi la nivel de întreprindere", au venit explicaţiile de la șefulul Direcției Fond Forestier Petru Rotaru.

Cei mai buni pădurari vor primi bani şi diplome.

Pe aceeaşi temă