Siguranţă şi linişte! În satul Pepeni din Sângerei au fost instalate limitatoare de viteză

Embed:

Satul Pepeni este prima localitate din raionul Sângerei în care au fost instalate limitatoare de viteză. Acest lucru a fost posibil datorită consilierului local Veronica Spânache. Femeia a iniţiat un proiect în acest sens, după ce soțul său a pierit în urma unui accident rutier. 

Acum doi ani, Veronica Spânache din satul Pepeni a trecut prin clipe groaznice. Soţul ei a fost lovit mortal de o maşină chiar la intrarea în ograda lor. Acest fapt a determinat-o pe femeie să elaboreze un proiect ce prevede instalarea limitatoarelor de viteză.

"Permanent oamenii nu sunt în siguranță. Ei permanent supuşi riscului. Viteza mărită, excesiv de mărită. Eu nu știu unde ei se grăbesc. Eu de multe ori am spus: ce trebuie să se întâmple ca oamenii să înțeleagă că așa nu se poate", spune Veronica Spânache.

Sponsorii proiectului sunt Centrul pentru Dezvoltare şi Parteneriat şi Guvernul Suediei, care au alocat peste două mii de dolari.

Patru limitatoare de viteză au fost instalate în preajma trecerilor de pietoni din sat:

"Cred că tot o să se mai gândească. O să vadă indicatoare. Dacă o să încalce o să ia amendă. Cum n-a fi o să se mai oprească."

"Poate că sunt nişte cheltuieli, dar se merită pentru că dacă se investeşte acum salvăm vieţi altă dată şi cred că e necesar."

Contribuția autorităţilor locale a fost de peste cinci mii de lei.

"Este un plus mare. Mai mult copii din grădiniţă deja sunt instruiţi pe unde trebuie să traverseze, cum trebuie să se comporte în trafic şi părinţii vor fi instruiţi şi sperăm că regulile vor fi respectate de toţi", a spus primarul comunei Pepeni, Sângerei Oleg Rotaru.

În localitate nu au existat până acum nici indicatoare rutiere, în condițiile în care, doar în ultimele opt luni, acolo s-au produs peste 20 de accidente.

Timp de două zile, drumarii au instalat peste 30 de astfel de semne pe drumul principal din Pepeni:

"Accident după accident, peste tot e numai cruci, lumea nu respect cred că asta e. Dar acum cu atâtea indicatoare şi să nu respecţi cred că nu va intra nici într-o ramă.”

"Avem un număr mare de accidente rutiere şi sperăm că amplasarea limitatoarelor de viteză şi a indicatoarelor vor reduce numărul lor pe segmentul dat."

De la începutul acestui an, în raionul Sângerei s-au produs peste 130 de accidente rutiere, cu 20 mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În urma lor, 11 oameni au murit, iar peste 35 au fost răniţi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu