SIGURANŢĂ în TRAFIC. Unele semafoare din Capitală vor fi dotate cu avertizoare sonore moderne. Lista intersecţiilor

Unele semafoare din Capitală vor fi dotate cu avertizoare sonore moderne, pentru ca nevăzătorii și persoanele cu deficiențe de vedere să poată traversa strada în siguranţă.

Nicolai Ciobanu s-a născut nevăzător. Jurist de profesie, el este specialist principal în probleme sociale şi de cultură în cadrul Asociaţiei nevăzătorilor din Republica Moldova. În fiecare zi, se deplasează spre serviciu şi traversează intersecţia străzilor Drumul Viilor şi Lech Kaczynski. Luna trecută, primăria Capitalei a instalat în această intersecţie şi în alte două semafoare sonore moderne.

"După instalarea acestor avertizoare sonore pentru nevăzători care anunţă când se aprinde culoarea verde şi când e roşu, ne este mult mai comod", a spus Nicolai Ciobanu.

Deocamdată, doar 9 semafoare din 3 intersecţii sunt dotate cu astfel de sisteme care funcţionează de la 07:00 până la ora 19:00,  Drumul Viilor - Pietrarilor, Lech Kaczynski şi Hânceşti - Dokuceaev.

Semafoarele pentru nevăzători instalate până acum în Chişinău aveau un dispozitiv care emitea un fel de ciocănit. Primăria Capitalei a achiziţionat anul trecut 30 de dispozitive sonore moderne de aproape un sfert de milion de lei.

"Este un set de echipamente, de dispozitive care se instalează pentru funcţionarea semafoarelor cu semnal sonor. Măsura municipalităţii a fost luată la solicitarea Asociaţiei Nevăzătorilor pentru a securiza aceste treceri pentru persoanele cu necesităţi speciale", a declarat Vasile Chirilescu, secretarul de presă al Primăriei Capitalei.

Edilii Capitalei promit ca până la sfârşitul lunii să instaleze astfel de dispozitive sonore în alte 4 intersecţii: Mioriţa - Hânceşti, Asachi - Docuceaev, Kogălniceanu - Bănulescu-Bodoni, Eminescu - Columna.

Persoanele cu deficienţe de vedere spun că sunt mulţumite de aceste schimbări:

"S-a facut foarte bun lucru la semafoare".

"E mult mai usor de traversat strada, e mult mai uşor de orientat şi nu necesită să cerem ajutorul altei persoane ca să traversam strada".

În Moldova locuiesc 9.500 de persoane cu deficienţe de vedere.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu