Sigur nu știai asta! Toate fazele prin care trece corpul tău în timp ce dormi

Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă în corpul tău atunci când dormi? Ei bine, contrar cu ce ai putea crede, să știi că o mulțime de lucruri se întâmplă, chiar dacă tu nu ești conștient de ele. În primul rând, trebuie să știi că pe parcursul nopții treci prin mai multe faze și etape ale somnului, scrie realitatea.net.

Cu siguranță ți s-a întâmplat măcar o dată să te trezești și să ai senzația că nu ai dormit deloc. Ei bine, aceasta este prima etapă a somnului care are loc între „trezire și somn" și în care oricine te poate trezi foarte ușor. Însă, dezavantajul este că în cazul în care ești trezit în această perioadă, vei simți că nu ai dormit deloc.

În cea de-a doua etapă, numită „somnul mediu" de către Philip Gehrman, profesor asistent de psihiatrie de la Universitatea din Pennsylvani, creierul tău devine foarte lent la fel și ritmul cardiac și tensiunea arterială. Asta înseamnă că pentru o mare parte a nopții, inima și sistemul vascular au parte de odihna necesară.

A treia etapă constă într-un somn profund în timpul căreia creierul tău se transformă în valuri lente, cu înaltă amplitudine. De asemenea, majoritatea funcțiilor corporale încetinesc, iar corpul începe să se repare.

O altă etapă a somnului este cunoscută sub denumirea de somn REM și este asociată cu tărâmul viselor. Mai exact, în acestă etapă corpul nu reacționează, dar creierul se comportă ca și când ar fi treaz. Drept urmare, mușchii îți sunt amorțiți, paralizați, astfel încât să nu trăiești fizic visele. În schimb, respirația și ritmul cardiac variază foarte mult.

De asemenea, cercetătorii sunt siguri că într-un anumit interval sau etapă a somnului, organismul reglează hormonii care controlează foamea, iar creierul blochează amintirile și învață informațiile pe care le-a absorbit cu o zi înainte.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu