Sigur nu știai asta! Metoda japoneză prin care poți economisi ușor bani lună de lună

Economisirea banilor nu este ușoară pentru nimeni. Chiar și așa, obiceiul de a pune bani deoparte este unul sănătos și necesar dacă vrei să nu te trezești peste noapte că ai rămas cu portofelul gol, scrie realitatea.net.

Dacă tehnicile tradiționale de economisire a banilor nu te-au ajutat prea mult până acum, atunci poate că metoda japoneză o va face. Metoda se numește kakeibo și a fost inventată de Hani Motoko, prima femeie jurnalist a Japoniei. Motoka a venit cu ideea în 1904, cu scopul de a ajuta femeile ocupate să aibă o evidență a banilor. Kakeibo înseamnă atât jurnal de economii, cât și denumirea unei mentalități.

Treburile stau cam așa - la începutul fiecărei luni trebuie să îți notezi în jurnal cât ai de gând să cheltuiești, cât să economisești și de câți bani ai nevoie ca să-ți atingi obiectivul. Cu toate astea, trebuie să ai grijă la mentalitatea ta, pentru că dacă stai să te gândești la ce nu ai voie și ce nu poți să-ți cumperi atunci totul devine o obligație și vei renunța la economisire.

Cheltuielile tale trebuie notate în jurnal. Încearcă să eviți aplicațiile pe telefon, tabelele pe computere sau orice altceva și rămâi la clasica metodă a pixului pe hârtie. Astfel, trebuie să notezi suma pe care o încasezi în fiecare lună, să scazi obligațiile lunare (cum ar fi chiria), apoi restul rămâne pentru cheltuieli sau economii.

Mai apoi, trebuie să faci o listă cu nevoi și dorințe. Unele lucruri pot cădea în ambele categorii, cum ar fi hainele. Pentru a elimina confuzia, caută să încadrezi în nevoi lucrurile de care ai nevoie lunar, cum ar fi mâncarea și produsele de îngrijire. De asemenea, trebuie să eviți plata cu cardul și să plătești cât mai des cash, pentru că banii în format fizic te fac să înțelegi mai bine cât plătești.

După ce luna se termină, arunci o privire în jurnal, analizezi cum ai cheltuit banii și înțelegi mai bine cum merg treburile în viața ta financiară. Astfel, de la o lună la alta vei vedea că ajungi să economisești mai mult și să cheltui mai puțini bani pe lucruri inutile.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu