Şi la aşa ceva s-a ajuns! Doi bunici au mințit că nepotul lor are cancer ca să facă bani pe Facebook

Bunul Samaritean a fost înşelat amarnic într-o comună din Constanţa. Doi bunici din Murfatlar au postat pe Internet un mesaj disperat de salvare a nepoţelului lor de cinci ani, pe motiv că ar fi bolnav de cancer pulmonar.

Impresionaţi, oameni de bună credinţă au început să doneze bani pentru salvarea băiatului. Campania s-a dovedit a fi, însă, o făcătură. Nepotul există, bunicii sunt persoane reale şi chiar o duc greu. Problema lor nu era, însă, vreo boală a copilului, ci o factură neplătită la curent.

În urmă cu o săptămână, o femeie din Murfatlar a postat pe Facebook un anunţ umanitar. Povestea ar fi impresionat pe oricine - un copil de câţiva ani, orfan de mamă şi bolnav de cancer.

"Are nevoie de tratament pentru a supravieţui lună de lună", suna textul, iar cei care doreau să-l ajute erau îndemnaţi să ia legătura cu bunica băiatului ori să doneze într-un cont bancar.

Jurnaliştii Digi24 au încercat să afle mai multe detalii despre poveste şi au mers la casa unde copilul respectiv locuieşte alături de cei doi bunici.

"În fața casei este plin de biciclete, mașinuțe și alte jucării. Aici stau cei doi bătrâni și copilul de 5 ani, în cea mai izolată zonă din Murfatlar, chiar la ieșire, lângă podul care traversează canalul Dunăre-Marea Neagră", relatează Paul Greavu, jurnalist Digi24.

După o discuţie de câteva minute, oamenii recunosc că au minţit. Copilul de care au grijă nu suferă de cancer. E, într-adevăr, orfan de mamă, iar tatăl a renunţat la drepturile părinteşti.

"Deci noi nu băgăm mână în buzunar la nimeni. (Da, dar ați spus că are...) Ea s-o grăbit atunci, dacă nu o învață nimeni", spune Ilie Humaciu, bunicul băiatului.

"Pentru copil am făcut tot! Că nu avem curent. Vrea și el un desen, călcat, tot, că îl duc la grădiniță", adaugă Aurelia Mărginean, bunica băiatului.

De fapt, oamenii voiau bani pentru a-şi achita datoriile uriaşe pe care le au la firma de curent. În total, 43.000 de lei, sumă la care susţin că nu ştiu cum s-a ajuns.

Vecinii familiei sunt revoltaţi de minciuna care a fost distribuită pe internet de zeci de oameni.

- Îmi pare rău de copil că l-a pus în situația asta! Vă spun sincer, îmi pare rău, e cu nepoțelul meu în grupă.

- Doamne ferește, nu am auzit așa ceva. Este ceva ieșit din comun, nu se poate așa ceva.

Autorităţile au aflat de acest caz şi deja au făcut primele verificări.

"Este bine îngrijit, este integrat în colectivitate", declară Anamaria Costea, inspector Asistență Socială.

"Împreună vom găsi cele mai bune soluții, având în vedere respectarea interesului superior al copilului", afirmă Oana Manoilă, inspector DGASPC Constanța.

Efectele gestului bunicilor ar putea fi resimţite mult mai târziu, spun psihologii.

"Orice se întâmplă în istoricul copilăriei lui se transpune în viața adultă. Vrem nu vrem, purtăm cu noi un bagaj emoțional", explică Cristina Gemănaru, psiholog.

Până să se afle adevărul, bunicii copilului au primit donaţii în valoare de 300 de lei. Susţin că au returnat banii.

Acest caz nu ar trebui să-i descurajeze pe cei care vor să doneze bani pentru cauze caritabile, ci doar să-i facă mai atenţi.

"În cazul în care vedem un apel individual, trebuie să verificăm, pentru că, e ca în viață, nu tot ce zboară pe Facebook se mănâncă", spune Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu