Şi-a redeschis uşile după 30 de ani. O grădiniţă din satul Sipoteni a fost renovată cu sprijinul Guvernului României (FOTOREPORT)

Embed:

O grădiniţă din satul Sipoteni, raionul Călăraşi, şi-a redeschis uşile după 30 de ani. Instituţia a fost construită prin anii 80, însă a fost abandonată odată cu destrămarea URSS-ului. Clădirea a fost renovată cu sprijinul Guvernului României, care a oferit nouă milioane de lei. Cu alte trei milioane au contribuit autorităţile locale.

Grădiniţa are două blocuri şi o capacitate de peste 300 de locuri. Azi a fost inaugurat doar un bloc în care merg 150 de copii. Până la sfârşitul anului urmează să fie dat în exploatare şi cel de-al doilea.

"Condiţiile sunt foarte bune. Copii au unde să se joace. Au unde învăţa multe de la educatori", a spus o femeie.

"Este foarte bine pentru satul nostru pentru că avem foarte mulţi copii", a menţionat o altă localnică.

"Vrem şi sperăm să avem o educaţie de calitate în această instituţie. Noi dispunem de tot numărul de cadre didactice", a declarat Tatiana Spânu, directoarea grădiniţei.

În localitate mai este o grădiniţă, însă era neîncăpătoare pentru cei 500 de copii de vârstă preşcolară.

"Anume la Sipoteni este satul unde se atestă în ultimul timp se atestă creşterea natalităţii şi aceste lucruri sunt necesare ca aerul", a precizat Vasile Raţă, primarul satului Sipoteni.

La deschiderea blocului a fost şi premierul, care a mulţumit Guvernului României pentru ajutorul acordat. Pavel Filip a menţionat că educaţia copiilor este o prioritate pentru actualul executiv.

"Ne-am propus ca prioritate educaţia şi vom face investiţii în continuare în educaţie. Cetăţenii noştri atunci când merg la serviciu trebuie să îşi facă munca în linişte ştiind că copii sunt în siguranţă",a declarat Pavel Filip.

Premierul i-a făcut și un cadou ambasadorului român. Oficialul i-a dăruit o monedă jubiliară emisă de Banca Națională cu ocazia împlinirii celor 100 de ani de la Marea Unire.

La rândul său, ambasadorul României în Moldova a declarat că renovarea grădiniţei din Sipoteni este unul dintre cele mai mari proiecte de acest fel finanţate până acum de ţara vecină.

"Guvernul României a alocat doar pentru acest proiect peste nouă milioane de lei moldoveneşti. Bani din care practic a fost reconstruit acest proiect, această grădiniţă şi de asemenea făcut drumul de acces", a conchis Daniel Ioniţă, ambasadroul României în Republica Moldova.

Până acum, cu ajutorul Guvernului României au fost renovate 845 de grădiniţe. Valoarea totală a investiţiilor este de 26 de milioane de euro.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu