Şi-a câştigat faima datorită icoanelor pe care le confecţionează după o tehnică veche de 300 de ani (VIDEO)

Embed:

Un meşter popular din Sângerei şi-a câştigat faima în oraş, dar şi în ţară datorită icoanelor pe care le realizează. Gheorghe Gorun le confecţionează din sticlă, după o tehnică veche de 300 de ani, pe care a însuşit-o în Serbia. În preajma sărbătorilor pascale, cererea pentru icoane a crescut considerabil.

Pentru a reda chipul sfinţilor, meşterul foloseşte sticla colorată. Cioburile sunt lipite pe pânză specială şi repreuzintă, de fapt, un mozaic. "Sticla o tai în felii mici după dimensiunile care imi trebuiesc mie, începând de la faţă unde trebuie de 5-3 milimetri, mai ales la ochi la sprincene. După care le tai şi le lipesc, bineînţeles vopsesc mai întâi sticla", a spus meşterul.

Gheorghe Gorun mai face icoane şi din lemn: "Este reliefată, e tăiată, e scobită în lemn. Şi e lemn din tei. E pictată în stil realist, dar e stil realist iconografic".

În preajma sărbătorilor, cererea unor astfel de lucrări se dublează:

"Am discutat cu dumnealui să-mi facă icoana Sfânta Ecaterina, dar spune că are multe comenzi. Are specificul lui şi eu îl preţuesc foarte mult".

"Mulţi locuitori ai oraşului au comandat icoane la dumnealui. Cred că deja şi-a recăpatat un nume în oraş şi în ţară".

O icoană semnată de Gheorhe Gorun costă de la 200 şi până la cinci mii de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu