Show la Consiliul Superior al Magistraturii! Trei judecători riscă să fie sancţionaţi disciplinar (VIDEO)

Embed:

Trei judecători riscă să fie sancţionaţi disciplinar pentru abateri în activitatea profesională. Decizia a fost luată astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii. Încercările judecătorilor de a convige membrii Consiliului de faptul că nu au încălcat legea s-au transformat într-un adevărat show.

Cu sancţiune disciplinară s-ar putea alege magistraţii Valenti Caisân de la Bălţi şi Ion Cotea de la Cahul, ambii au încălcat termenele stabilite de lege pentru examinarea dosarelor pe care le au în procedură. Un alt judecător care a ajuns în vizorul membrilor Consiliului Superioro al Magistraturii este Marian Matcovschi de la Leova care potrivit unui raport al Inspecţiei Judiciare are un comportament inadecvat la serviciu.

Cei trei judecători au încercat în fel şi chip să convingă membrii Consiliului că nu merită să fie sancţionaţi, însă, în fiecare caz câte un membru al CSM şi-a arătat intenţia de a iniţia păroceduri disciplinare în privinţa magistraţilor.

În primele trei luni ale anului, judecătorul Valentin Caisîn de la Bălţi a venit la serviciu doar 25 de zile. Magistratul spune că a fost bolnav.

"Nu am putut să predau la Cancelarie, am fost afectat şi nu se poate de ieşit din casă. S-a întâmplat un caz de epidemie la grădiniţă, de varicelă şi am fost afectat şi eu. Verde de briliant nu a fost numai pe ochi", a spus judecătorul.

Iar Ion Cotea de la Cahul a avut nevoie de aproape un an de zile pentru examinarea unei hotărâri judecătoreşti din Ucraina, prin care un moldovean a fost decăzut din drepturi părinteşti.

"Lucrez de 19 ani. – 19 ani şi aveţi nevoie de seminare ca să examinaţi aşa un dosar? – Sunt unele momente când eu mă consider prea puţin documentat", a spus Cotea.

Cu sancţiune disciplinară s-ar putea alege şi Marian Matcovschi de la Leova, din cauza comportamentului inadecvat.

"Cum se explică faptul că dacă eu sunt aşa de rău într-un an şi jumătate, în adresa mea nu a fost înaintată absolute nici o plângere. Cum de înţeles asta domnule preşedinte?", a întrebat Matcovschi.

"Dacă în faţa CSM vă permiteţi aşa un ton, atunci cum să ne închipuim ce faceţi în instanţa de judecată?", a subliniat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visterniceanu.

Sancţiunea finală în privinţa celor trei judecători va fi decisă de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magsitraturi şi s-ar putea ajunge chiar la demitere.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu