Sfidează comunitatea internaţională! Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune

Coreea de Nord a lansat, joi, o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, însă testul a eșuat, a declarat un oficial din cadrul Ministerului Apărării din Coreea de Sud, informează CNN.

Testul a avut loc la ora locală 6.10, a mai spus sursa citată.

O sursă din interiorul ministerului a declarat pentru Reuters că racheta a fost lansată din apropierea orașului de coastă Wonsan. Potrivit primelor cercetări, ar fi vorba de o rachetă Musudan cu o rază de acțune de peste 3.000 de kilometri.

La începutul săptămânii, presa sud-coreeană relata că autoritățile de la Phenian s-ar pregăti un nou test cu rachetă cu rază medie de acțiune, la zece zile de la eșecul primei lansări.

Agenția de presă Yonhap aprecia că ar putea fi vorba despre o rachetă de tipul Musudan, cu o rază de acţiune între 2.500 şi 4.000 de km şi, teoretic, ar putea lovi Coreea de Sud şi Japonia, precum şi insula Guam în Oceanul Pacific, unde se află o bază militară americană.

Până în prezent, testarea acestui tip de rachetă a reprezentat un eșec pentru autoritățile nord-coreene, precum evenimentul din 15 aprilie, când proiectilul a explodat la câteva secunde după lansare.

Coreea de Nord pregăteşte pentru începutul lunii mai un congres al partidului unic, primul în ultimii 36 de ani, mai mulţi observatori estimând că tânărul lider de la Phenian, Kim Jong-Un, va profita de această ocazie pentru a sublinia „succesele” programului nuclear nord-coreean.

O astfel de inițiativă ar constitui o nouă provocare la adresa comunităţii internaţionale, în condiţiile în care rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU interzic Coreei de Nord orice fel de program balistic sau nuclear.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu