Sfaturi de la laboratorul Kaspersky. Cum te protejezi mai bine de viruşi şi malware

Experţii Kaspersky Lab din cadrul Global Research and Analysis Team au publicat un ghid cu măsurile de securitate pe care le folosesc ei înşişi pentru a se proteja atunci când comunică prin email, prin intermediul programelor de mesagerie instantă şi al smartphone-urilor, când navighează pe internet, precum şi în interacţiunile din lumea reală, scrie hit.ro.

Email

Publicitatea contextuală se bazează pe o analiză detaliată a publicului ţintă. Din acest motiv, companiile care construiesc campaniile de publicitate contextuală lucrează cu furnizorii de servicii de email. Email-urile stochează multe informaţii personale – de la haine comandate online, la locuri în care intenţionează să meargă în vacanţă sau orice alte obiecte si servicii pe care doresc să le achiziţioneze clienţii.

Tot ce este stocat în contul de e-mail poate cauza serioase probleme de securitate, dacă nu ţii cont de cât de importante sunt aceste informaţii şi de cine sunt cei care le pot vizualiza. Experţii Kaspersky Lab recomandă următoarele măsuri de siguranţă pentru e-mail:

- Utilizează servicii de criptare atunci când comunici cu alţi utilizatori pe e-mail;
- Creează o cheie de criptare complexă – cu cât aceasta este mai lungă, cu atât este mai sigură;
- Fii atent la metadata chiar şi atunci când conţinutul e-mail-ului este criptat. Atât expeditorul, cât şi destinatarul, precum şi subiectul mesajului pot fi interceptate.
- Atenţie! Orice mesaj trimis vreodată va fi decriptat în cazul în care cheia privată folosită în criptare este sustrasă. De multe ori, evitarea utilizării serviciilor de e-mail este de preferat.

Servicii de mesagerie instantă

Serviciile comerciale care nu utilizează un protocol criptografic Off the Record Messaging (OTR) sunt nesigure. Off the Record Messaging (OTR) permite utilizatorilor să-şi construiască propriile chei private şi criptează toate mesajele înainte de a fi expediate.

- Asigură-te că serviciul tău de mesagerie instantă permite utilizarea unui protocol de criptare Off the Record Messaging (OTR);
- Activează plug-in-ul OTR înainte de a începe conversaţia;
- Aminteşte-le utilizatorilor cu care comunici să-şi activeze OTR (Off The Record Messaging).
- Fii atent la informatiile pe care le transmiţi şi la utilizatorul care le primeşte – acesta ar putea dezvălui întreaga conversaţie.

Smartphone-uri

Telefoanele inteligente colectează informaţii valoroase despre obiceiurile şi localizarea utilizatorilor. Acestea stochează aceleaşi date precum un laptop sau desktop, însă oferă un grad de securitate diferit – de cele mai multe ori, mai mic.

- Nu uita să îţi securizezi dispozitivele mobile;
- În timpul călătoriilor, ori de câte ori este posibil, utilizează telefoane de unică folosinţă cu cartelă prepaid.

Navigarea pe internet

- Dezactivează cookie-urile, nu permite executarea JavaScript şi evită să ramâi logat pe conturile personale;
- Evita reţelele Wi-Fi publice şi nesigure sau reţelele de internet locale. Utilizează o conexiune 3G/4G în locul acestora.

-Este recomandat să adopţi măsuri de securizare a comunicaţiilor, utilizând atât Tor, cât şi un VPN. VPN-ul criptează traficul, dar nu oferă anonimitate, iar Tor are câteva minusuri la rândul sau.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu