SFÂRŞIT DE MISIUNE! Militarii moldoveni detaşaţi în Kosovo, pentru operaţiunile de menţinere a păcii, au revenit acasă

Embed:
Militarii moldoveni care au participat, timp de şase luni, la operaţiunile de menţinere a păcii din Kosovo au revenit cu bine în țară. Cu această ocazie, la Ministerul Apărării a fost organizată o ceremonie de premiere a pacificatorilor.

În Kosovo, soldaţii noştri au păzit obiective militare, au dezamorsat mine și au patrulat cartiere.

"Situaţiile dificile în permanenţă predomină, dat fiind faptul că sunt muniţii de luptă, sunt muniţii reale. Cel mai greu şi cel mai complicat este când activăm cu submuniţiile de la bombele de tip SBU", a declarat Gheorghe Banu, locotenent- colonel.

Dorul de casă a fost, de soţie, de copil cel mai tare, de părinţi. am comunicat prin ajutorul reţelelor de socializare, ne vedeam, pe zi pe zi tot creştea, mai bine vorbea. Aștepta să vin acasă, dădea comenzi să îi aduc bomboane."

"Banii pe care i-am câştigat doresc să fac nunta. La întoarcere au fost foarte bucuroşi, m-au întâlnit cu o mare bucurie, tocmai au plâns părinţii, prietena", a zis Ion Mocan, militar din contingetul KFOR-9.

Militarilor le-a fost dor şi de bucătăria moldovenească.

"Ne-a fost dor de cei dragi, părinţi, soră, fraţi, rude apropiate. Nu zic că o fost mâncarea rea a fost destul de bună numai că eram dorit ce ceva moldovenesc."

Comandantul Veaceslav Balan spune că se mândreşte că a reuşit împreună cu militarii să asigure liniştea localnicilor. În jumătate de an ei au reuşit să dezamorseze 49 de obiective explozibile.

"Grupa EODI care este compusă din 7 militari în această perioadă a avut misiunea de a lichida, de a dezamorsa şi de a distruge obiectivele neexplodate în urma conflictului", a zis Veaceslav Balan, locotenent colonel.

"Suntem foarte mulţumiţi de această oportunitate că participăm la această misiune fiindcă aceasta înseamnă preluare de experienţă şi cele mai bune practici, pentru a face armata noastră mai performantă", a menționat Radu Burduja, secretar General de Stat al Ministerului Apărării. 

Săptămâna trecută a fost detaşat cel de-al zecelea contingent al Armatei, format din 41 de militari profesionişti, dintre care şapte sunt genişti.
Pe aceeaşi temă