Sfânta Parascheva, cinstită la Mănăstirea Hâncu. Primul preşedinte al ţării şi sute de credincioşi au participat la un serviciu divin VIDEO

Embed:

Astăzi este hramul oraşul Ialoveni, care împlineşte 577 de ani de la prima atestare. Cu această ocazie, în localitate se vor desfăşura competiţii sportive, iar seara, manifestaţia va culmina cu focuri de artificii. 

Sfânta Parascheva a fost cinstită şi la Mănăstirea Hâncu unde sute de credincioşi au participat la un serviciu divin. La slujbă a fost prezent şi primul preşedinte al ţării, Mircea Snegur, care este unul dintre ctitorii catedralei Mănăstrirei Sfântului Pantelimon.

Oamenii s-au rugat astăzi pentru sănătate, pentru rude, dar şi pentru iertarea păcatelor:

"Ne rugăm la ea să ne ierte păcatele şi la Domnul Isus Hristos".

"Pentru sănătate, pentru sănătate la copii, să ne ierte Domnul, să ne păzească".

"Ne-am rugat, am aprins lumânări pentru cei morţi şi pentru cei vii".

Alţi credincioşi s-au rugat şi pentru conducerea ţării. "Să le dea Dumnezeu înţelepciune, să nu facă ceea ce este fără credinţă", a menţionat o persoană.

Potrivit arhimandritului Pavel al mănăstirii, Sfânta Parascheva este considerată atât ocrotitoarea Moldovei, cât şi a locaşului sfânt.  "Acest număr impunător de credincioşi arată dragostea faţă de cuvioasa maica noastră Paraschiva, în semn de mulţumire pentru tot ajutorul şi binecuvântarea ce am primit pe parcursul anului", a declarat arhimandritul de la Mănăstirea Hâncu.

Sfânta Parascheva s-a născut la începtul secolului al 11-lea, în satul Epivata, azi Boiados, pe ţărmul Mării Marmara, nu departe de Constantinopol. A ales calea credinţei şi s-a călugărit. S-a stins din viaţă la 27 de ani. Potrivit tradiţiei populare, de Sfânta Parascheva, nu se toarce, nu se spală rufe şi nici nu se coace pâine. În Moldova peste 10 mii de femei poartă numele de Parascovia.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu