Sezonul tulburelului. Butoaiele în care va fi pusă licoarea, la mare căutare

Embed:
Sezonul tulburelului este aproape, aşa că butoaiele în care va fi pusă licoarea sunt la mare căutare. Dogarii lucrează din greu pentru a face faţă cererilor. Deşi sunt mai scumpe, cele mai solicitate sunt poloboacele mici. Preţul variază între o mie şi 7 mii de lei.

Meşterul Grigore Harea din satul Bravicea, raionul Călăraşi, are multe comenzi de realizat până în toamnă. În 30 de ani, a aflat secretul butoaielor în care vinul sau ţuica se păstrează timp îndelungat.

"Ca să confecționezi un bun în primul rând trebuie să fie lemnul bun, ales lemnul copt", a spus meşterul, Grigore Harea.

La cei 62 de ani, meşterul e cunoscut în toată ţara, iar clienţii îi bat în fiecare an la poartă pentru a mai cumpăra câte un poloboc. Şi asta pentru că butoaiele lui rezistă zeci de ani.

"În general el se păstrează în beciuri, trebuie să fie la umeditatea cuvenită în jur de 70 de procente. Iar temperatura 10-12 grade, lasă să fie cel mult 14 grade", a spus meşterul, Grigore Harea.

La fel de important este şi modul în care sunt spălate butoaiele, pentru că de asta depinse gustul şi aroma vinului, spune meşterul.

În timp ce unii gospodari pregătesc butoaiele, alţii au scos din beciuri vinul pe care nu l-au consumat şi l-au pus la fiert ca să facă țuică după reţete vechi.

"Eliberăm butoaiele pentru roada 2019. Şi ca să nu se arunce în zadar producţia asta facem țuică. Este o tehnologie mai înaintată cu peliculă nu este necesară apa pentru a răci aburii din butoiul care fierbe vinul", a spus locuitorul satului Bravicea, Valeriu Bordei.

Lasă un comentariu