Sezonul pregătirii conservelor pentru iarnă este în toi. Compotul din coarne, de nelipsit în gospodăriile moldovenești

Embed:

Renumitul compot din coarne poate fi deja preparat. Fructele au apărut în vânzare pe marginea traseelor naţionale şi în pieţe. Agricultorii spun că în acest an recolta este bogată şi cer pentru un kilogram de coarne 20 de lei. Fructele sunt cunoscute pentru conţinutul bogat de vitamine, în special cele din grupele A, B şi C. 

Iurie Stratan din satul Creţoaia, raionul Anenii Noi, are o plantaţie de coarne de patru hectare. După vremea capricioasă din luna aprilie credea că nu va mai avea fructe, cu toate acestea recolta s-a dovedit a fi bogată.

"Masa asta de omăt a fărmat foarte mulţi copaci. Au fost rupţi, coborâţi. Necătând la toate acestea roadă în acest an avem. Preconizez că minim să strângem roadă de 12 tone de corn. Anul acesta ne bucurăm de roada pe care o avem", a spus agricultorul Iurie Stratan.

Culesul coarnelor este foarte migălos. Pentru a strânge zece kilograme este nevoie de cel puţin jumătate de oră. Aşa că muncitorii lucrează de zor pentru a reuşi să strângă fructele, înainte ca acestea să devină moi pe copaci.

"Începem să strângem din vârful copacului, pentru că partea de jos se coace mai greu. Aici sunt multe soiuri şi se coc pe rând, începând cu luna iulie şi terminând cu octombrie".

"Alegem care e coaptă, care e verde o lăsăm pe urmă să se coacă, pe urmă culegem iar. Sunt foarte mărunte şi e greu, ce să facem dar lucrăm. Facem câte o capică că trebuieşte în casă".

"Lucrez aici de o săptâmână şi îmi place. Vin în fiecare an pe această plantaţie, mai ales că este aproape de casă. Am venit împreună cu bunica, pentru că acasă mă plictisesc".

"Mulţumesc lui Dumnezeu că avem şi recoltă, şi de lucru. Lucrăm de la ora cinci dimineaţa până la ora 15:00".

După ce sunt culese, fructele ajung în pieţele şi magazinele din Capitală, dar şi peste hotare, cum ar fi în Polonia şi Germania. Şi pe traseu pot fi văzuţi deja vânzători cu găleţile pline de coarne.

"Din pădure clar că nu avem livezi acasă, prin păduri ne ducem şi le strângem şi ieşim la trasă să vindem. Ele înghimpă, greu se strâng. Dar noi avem copii de şcoală şi trebuie să îi hrănim".

"Eu mă duc în pădure şi strâng câte o căldare acolo şi vin şi fac de o bucăţică de pâine. Nu am făcut nici un ban azi, am vrut să fac măcar pentru băiat să i-au bomboane".

"Din coarne facem compot. E o producţie calitativă. Soţia se pricepe la fructe. M-a rugat să-i iau".

Consumul de coarne ajută la normalizarea tensiunei arteriale, la calmarea durerile de cap, la ameliorarea inflamațiilor venelor, dar şi la prevenirea sclerozei multiple. În Republica Moldova sunt aproximativ 20 de hectare de livezi de coarne.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu