Sezonul estival a început, iar moldovenii nu au unde se relaxa. Ce spun psihologii

Embed:

Sezonul estival a început, iar mulţi dintre moldoveni visează la odihnă. Chiar dacă au mai mult timp liber, oamenii nu prea au unde să se relaxeze în ţară. Potrivit unui studiu al Centrului Naţional de Sănătate Publică, cele mai multe dintre localităţile Moldovei nu dispun de zone de odihnă amenajate.

În satul Mărăşeşti, raionul Sângerei nu există niciun loc de relaxare. Copiii se joacă pe toloacă, împreună cu animalele, iar adulţii îşi petrec timpul acasă, muncind:

"La toloacă unde ducem vacile, acolo se joacă copii, dar la noi nu-i nimic. Grădiniţă nu avem, şcoală nu avem, cultură nu avem."

"Mai demult pe toloacă oamenii au amenajat nişte plasă şi ei mergeau şi jucau volei duminica, dar aşa ca să fie un stadion special în sat, nu am avut niciodată."

O situaţie similară există şi în satul Pojoreni, din raionul Ialoveni. De obicei oamenii se relaxează în Capitală sau în satul vecin.

"Mergem la oraş și ne relaxăm. Ne ducem în zilele de odihnă cu copiii."

"Mergem în satul vecin în Bardar la Zoo, este aproape. Am doi copii şi bineînţeles, în primul rând, îmi doresc un teren de joacă. Chiar şi un parc micuţ"

Satul nu are casă de cultură şi nici club:

La prima vedere acest loc aduce cu o păşune. Totuşi, porţile, parţial deteriorate ne sugerează că este un teren de fotbal. Iarba nu este pătulită, semn că pe aici nu a trecut demult picior de om. Se pare însă că acest spaţiu este mai atractiv pentru animale.

Psihologii afirmă că relaxarea sănătoasă contribuie la refacerea emoţională şi intelectuală a unei persoane.

"Mintea omului când este foarte ocupată cu o problemă se încarcă cu foarte multe griji, de frică, de stres şi doar datorită acestor activităţi în care se distrage pe altceva, omul resimte ca rezultat o stare de relaxare care contribuie la sănătate şi la o stare a dispoziţiei mai bună. Astfel, oamenii devin mai optimişti, mai deschişi, mai bine dispusi", a spus psihologul Irina Novac. 

Potrivit Centrului Naţional de Sănătate Publică, doar 1,8 % dintre sate  au spaţii pentru recreere, iar în oraşe acest indicator este de 12,6%. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu