Sesizarea AIE nu a fost depusă la CC. Nu toţi au semnat

Embed:

Preşedintele partidului Liberal, Mihai Ghimpu, aşteaptă semnăturile colegilor de alianţă pentru a merge şi a depune sesizarea la Curtea Constituţională cu privire la interpretarea articolelor din Constituţie ce ţin de alegerea şefului statului. Declaraţia a fost făcută pentru presă, astăzi, 5 aprilie.

Dacă la început Ghimpu a spus că poate face sesizarea atunci când va dori, la un moment dat el a precizat că este în aşteptarea semnăturilor colegilor AIE. "Eu pot să fac sesizarea către CC când vreau eu. Nu există un termen limită. Dacă am semnăturile colegilor din AIE, aplic chiar astăzi", a declarat Ghimpu.

Membrii Alianţei de guvernare spun că, în prezent, mecanismul de alegere a preşedintelui este neclar. Din acest motiv Alianţa va cere Curţii să răspundă la mai multe întrebări referitoare la alegerea şefului statului.

Magistraţii Curţii Constituţionale au interpretat articolul 78 din Constituţie, în special aliniatele (3) şi (5), încă în anul 2000. Atunci Curtea a hotărât că atât şedinţa specială a Parlamentului pentru alegerea preşedintelui, cât şi scrutinul prezidenţial pot fi considerate valide doar dacă la ele au participat cel puţin 61 de deputaţi.

Amintim că alianţa de guvernare urma să solicite astăzi, 5 aprilie, Curţii Constituţionale interpretarea articolelor din Constituţie ce ţin de alegerea şefului statului. Anterior, AIE a format şi un grup de experţi pentru identificarea soluţiilor care ar duce la alegerea preşedintelui ţării.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu