Sesiunea parlamentară de primăvară-vară s-a încheiat. Care sunt cele mai importante legi adoptate în 2017

Embed:

De ieri, deputaţii au tras linia şi au plecat în vacanță până în data de 4 septembrie. Sesiunea de primăvară a fost una productivă pentru aleșii poporului, aceştia au adoptat peste o sută de legi. Printre acestea se numără schimbarea sistemului electoral, o nouă Lege a Guvernului, dar și majorarea salariilor unor categorii de profesori. Nicoleta Apostol a urmărit activitatea deputaților și vine cu mai multe detalii. 

În această sesiune, Parlamentul a aprobat aproape 125 legi și 47 de hotărâri. Totodată, alte 137 de proiecte au fost votate în prima lectură.
Astfel, din data de 1 septembrie profesorii din instituțiile de învățământ superior finanțate de stat, profesorii din învățământul general și profesional-tehnic, dar și educatorii și personalul cu funcții didactice din grădinițe vor ridica lefuri mai mari cu 11,3 la sută.

Parlamentarii au aprobat şi noua structură a Guvernului. Din cele 16 ministere au rămas doar nouă. Săptămâna trecută, deputaţii au adoptat o nouă Lega a Guvernului, care îi permite premierului să decidă structura executivului. Funcțiile de viceminiștri au fost înlocuite cu cele de secretari generali de stat

La fel, a fost redus numărul instituțiilor de stat cu funcții de control. Din cele aproape 60 existente, au rămas doar 13. Reforma prevede și reducerea până la cinci a instituțiilor cu funcții de reglementare. Totodată, a fost micșorat aproape de trei ori numărul actelor necesare pentru crearea unei afaceri. 

În această sesiune, Parlamentul a votat și schimbarea sistemului electoral de vot. Astfel, la alegerile parlamentare din 2018, 51 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, iar 50 pe circumscripții. Documentul a fost adoptat în lectură finală în urma recomandărilor făcute de experții Comisiei de la Veneția. 

Recent, și legea tichetelor de masă a fost aprobată. De anul viitor unii dintre angajații din sectorul privat vor putea  beneficia de bonuri de masă în valoare de 45 de lei, care vor veni ca supliment la salariu. 

În această sesiune, aleșii au reușit să completeze Constituția cu un nou capitol. Acesta se referă la reglementarea statutului şi atribuţiilor Avocatului Poporului. La fel, deputații au votat un șir de legi care vin să consolideze sistemul bancar și să creeze condiții mai bune de dezvoltare pentru mediul de afaceri. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu