Serviciul Unic de Urgenţă 112 urmează să fie modernizat

Embed:
Serviciul Unic de Urgenţă 112 urmează să fie modernizat. Autorităţile vor să implimenteze două iniţiative, preluate din practica internaţională. Una dintre ele este modelul eCall. În caz de accident, şoferii vor putea suna la 112, cu ajutorul unui simplu buton, care deja există în maşinile moderne.

"Dacă o să apăsăm butonul, pe ecran apare informaţii că se porneşte un apel de urgenţă. Iată, a indicat coordonatele geografice de amplasare a automobilului şi direcţia de deplasare"

Deşi în multe automobile noi sunt instalate dispozitive de apelare a serviciilor de urgenţă, acestea nu pot fi folosite. Reprezentanţii de la 112 spun că, pentru asta, operatorii de telefonie trebuie să facă unele modificări în servere.

"Aceste tipuri de apeluri trebuie să fie tratate într-un fel special de către operatorii de telecomunicaţii, trebuie să le detecteze în reţea. Sistemul informaţional 112 este pregătit să prelueze aceste apeluri în modul cuvenit, dar avem nevoie de ajustarea cadrului normativ, ca operatorii să poată opera modificări în reţeaua lor", a spus vicedirectorul Serviciului Unic de Urgenţă 112, Constantin Gorincioi.

O altă iniţiativă este dotarea autospecialelor cu terminale informaţionale. Prin intermediul acestora, salvatorii vor putea interveni direct la adresa unde este solicitat ajutorul, fără a fi nevoie să se deplaseze mai întâi la dispecerat.

"Asta va reduce din comunicarea verbală dintre dispecerul echipajului de urgenţă şi echipajul care se deplasează. Echipajul, la fel, direct în sistemul informaţional poate să raporteze despre rezultatul intervenţiei, nu mai are nevoie să sune, să comunice cu cineva, să-i ocupe din timp", a spus vicedirectorul Serviciului Unic de Urgenţă 112, Constantin Gorincioi.

"În momentul în care se întâmplă accidentul, acest echipament transmite un mesaj cu un volum de informaţii . Locul unde s-a întâmplat accidentul, cu ce viteză se mişca maşina până la accident, dacă s-a mai mişcat după accident. Serviciul 112 primind această informaţii, reacţionează şi trimite echipa de salvare acolo", a spus ministrul Economiei, Chiril Gaburici.

În ţară sunt peste o mie de autospeciale care deservesc populaţia prin intermediul Serviciului 112, iar un terminal costă aproximativ trei mii de euro. Pentru a le cumpăra, urmează să fie alocaţi bani din bugetul de stat.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu