Serviciul pentru Apeluri de Urgenţă "112", tot mai aproape de realizare. Guvernul a aprobat conceptul tehnic

Embed:

Proiectul de lege care prevede instituirea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă "112" a fost aprobat astăzi la şedinţa Guvernului.

Odată ce va fi dat în exploatare, printr-un singur apel la numărul scurt 112, vor fi accesibile patru servicii: de poliţie, pompieri, asistenţă medicală de urgenţă şi serviciul gaze.

Premierul, Pavel Filip şi-a exprimat încredere că acest proiect va fi implementat rapid şi la nivelul standardelor europene.

"Vreau să ve felicit şi am încrederea că foarte curând veţi porni implementarea proiectului. Am certitudinea că acest lucru se va întâmpla rapid şi serviciul va ajunge la nivelul standardelor eurpene", a declarat Pavel Filip.

Proiectul de lege privind crearea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă "112" a fost elaborat în anul 2011 de Ministerul Tehnologiei Informaționale. Documentul a fost aprobat însă de Guvern abia în 2014 şi a intrat în vigoare un an mai târziu.

Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor al Republicii Moldova, Vasile Botnari, a specificat că suma necesară pentru implementarea sistemului este de 5.9 milioane de euro.

PUBLIKA.MD notează că sistemul 112 funcţionează în toate statele Uniunii Europene. Acesta este disponibil în regim non-stop, iar persoana care are nevoie de ajutor poate să comunice în mai multe limbi.

Numărul unic 112 se apelează doar atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate, pentru asigurarea asistenţei imediate, în situaţii în care este pusă în pericol viaţa sau sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, mediul, proprietatea publică sau privată. Sistemul identifică numărul de telefon al abonatului şi adresa, după care transmite toate datele la dispeceratele Poliţiei, Ambulanţei şi Pompierilor, în funcţie de natura cazului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu