SERVICIUL 112, ACTIV: Vom oferi cetăţenilor servicii moderne, exact ca în Europa, e un pas ce ne duce mai aproape de UE

Embed:

Serviciul Unic pentru Apelurile de Urgenţă 112 este activ începând de astăzi, 29 martie. Potrivit premierului Pavel Filip, odată cu implementarea acestui sistem cetăţenii vor avea servicii moderne, ca în ţările europene.

"După atâţia ani, un proiect atât de frumos. Suntem astăzi în situaţia de al lansa. Acest proiect alături de proiectul cu privire la parcurile IT, e un proiect de suflet pentru mine, deoarece l-am pornit înca fiind în funcţia de ministru al Tehnologiilor Informaţiei şi Comunicaţiilor. Astăzi avem posibilitatea să pornim Serviciul 112, care este un pas ce ne aduce mai aproape de UE, unde funcţionează deja acest Serviciu Unic de Urgenţă. Odată cu implementarea acestui sistem vom oferi cetăţenilor servicii moderne, exact ca în ţările europene, astfel fiind într-o situaţie de urgenţă, ei să se simtă, aici, acasă, exact ca ţările din UE", a menţionat Pavel Filip. 

Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a declarat că softul pe care îl foloseşte Moldova pentru Serviciul 112 este unul de ultima generaţie.

"Am creat Serviciul 112 ca să aducem serviciile de intervenţie mai aproape de oameni şi pentru că ne gândim la siguranţa fiecăruia. Sistemul va automatiza toate procesele. Softul pe care îl foloseşte Moldova pentru Serviciul 112 este unul de ultima generaţie. Moldova este a doua ţară din Europa care foloseşte acest soft, prima fiind Suedia. Tehnologiile moderne sunt cele care schimbă lumea, iar sistemul implementat va permite să gestionăm cazuri mult mai complexe", a precizat şeful Executivului.

De asemenea, la inaugurarea serviciului a fost prezent reprezentntul proiectului 112, Liviu Oboroc, care a declarat că începând de astăzi Republica Moldova se alătură unei comunităţi de state europene care au implementat deja Serviciul de Urgenţă 112, 36 la număr.

"Îmi revine deosebita plăcere de a reprezenta la această inaugurare istorică a Serviciului 112 în Moldova, compania suedeză Ericsson, care împreună cu mulţi parteneri locali şi internaţionali am adus aportul ca într-un timp record să inaugurăm acest sistem pentru siguranţa cetăţenilor. Începând de astăzi Moldova se alătură unei comunităţi de state europene care au implementat deja Serviciul de Urgenţă 112, 36 la număr. Astăzi al 37-lea stat este Republica Moldova, aceasta vorbeşte despre faptul că siguranţa cetăţenilor reprezintă un deziderat al ţării. Serviciul 112 a fost înfiinţat în anul 1991 la directiva Consiliului Europei, dar şi la iniţiativa Suediei. Muţumesc colegilor mei, partenerilor noştri şi întregii echipe 112 din Moldova şi Guvernului Moldovei pentru faptul că eu fost deschişi către nou, către tehnologie şi au muncit în slujba cetăţenilor", a spus Liviu Oboroc, reprezentntul proiectului 112.

După activarea sistemului 112, numerele 901, 902 și 903 vor funcționa în paralel, până la sfârșitul lunii iunie. În 2017, serviciile de urgenţă au preluat peste 2,7 milioane de apeluri, cu circa 10% mai multe decât acum doi ani.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu