Sergiu Sîrbu: PDM îşi doreşte să elimine abuzurile asupra mediului de afaceri

Partidul Democrat din Moldova îşi doreşte să elimine abuzurile asupra mediului de afaceri. Deputatul Sergiu Sîrbu a declarat că formaţiunea va susţine politic proiectul de lege propus de ministerul Justiţiei, care vine să reformeze organele de control din ţara noastră.

Potrivit lui Sîrbu, noul concept a fost creat având la bază propunerile şi observaţiilor oamenilor de afaceri din ţara noastră, dar şi a investitorilor străini. 

"Proiectul legislativ pentru care ni s-a cerut suportul politic are scopul de a elibera mediul de afaceri de presiunea organelor de drept, sporirea mecanismului de protecţie împotriva controalelor excesive ale acestora, percheziţii abuzive, acţiuni care fac imposibilă activitatea economică", a declarat Sîrbu. 

De asemenea, proiectul propus prevede decriminalizarea încălcărilor de ordin economic şi introducerea pedepselor penale proporţionale pentru infracţiunile economice. Conform proiectului, o faptă va putea fi considerată penală doar după ce au fost epuizate mecanismele de remediere sau este la nivelul gravităţii care reprezintă un risc iminent pentru ordinea publică, securitatea şi siguranţa persoanelor,mediului înconjurător, etc. 

"Noul proiect de lege presupune ca în cazul infracţiunilor economice să se pună accentul pe recuperarea prejudiciului, îndreptarea greşelilor şi prevenirea unor greşeli pe viitor", a mai spus parlamentarul democrat, Sergiu Sîrbu. 

În acelaşi timp, organele cu funcţii de control de stat ar urma să capete competențe exclusive de constatare a unui șir de acțiuni cu caracter economic prevăzute de Codul Penal și contravenții prevăzute de Codul Contravențional. De altfel, în acest sens, organizarea și activitatea mai multor organe de drept urmează a fi revăzută, in special competenta de controale.

În scurt timp, Ministerul Justiției va lansa consultările publice pe marginea acestui proiect.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu