Sergiu Sîrbu: Introducerea votului uninominal va responsabiliza clasa politică

Introducerea votului uninominal va responsabiliza clasa politică. Declaraţia aparţine deputatului democrat Sergiu Sîrbu şi a fost făcută în cadrul dezbaterilor organizate de mai multe ONG-uri în parteneriat cu Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale "Viitorul" şi Asociaţia "Adept". 

"De ce credeţi că sunt unii împotrivă? Fiindcă nu o să mai poată să stea la o ceaşcă de cafea şi să deseneze aceasta lista de candidaţi. Deoarece candidaţi vor fi delegaţi direct de poporul Republicii Moldova. Repet întrebarea: de ce sunt împotrivă? Pentru că se tem", a precizat Sîrbu.

Unii analişti politici consideră că partidele parlamentare trebuie să găsească un compromis pentru schimbarea sistemului electoral.

"În Parlament există câteva formaţiuni politice care au inclusă ideea uninominalului ca parte a sistemului mixt în programul acestor partide. Este vorba despre Partidul Liberal Democrat, este vorba despre Partidul Socialiştilor, eu consider că acest consens are şansă să apară şi vom trăi aceasta schimbare a sistemului electoral pe care, în mare parte, societate o doreşte", a menţionat analistul politic Cornel Ciurea. 

Amintim că în cadrul dezbaterilor preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a spus că introducerea votului uninominal va fi un prim pas pentru reintegrarea ţării. Şi asta pentru că locuitorii din regiunea transnistreană vor putea fi reprezentaţi în Parlamentul de la Chişinău. Iar la alegeri vor câştiga doar cei mai buni candidaţi.

În cadrul discuţiilor, liderul "DA", Andrei Năstase a ţinut un discurs prin care a jignit aleşii locali

Pe aceeaşi temă