Sergiu Sîrbu: Ideea unui referendum pentru anularea votului mixt este greșită, nedemocratică și antieuropeană

Ideea de a face un referendum pentru anularea votului mixt este greșită, nedemocratică și antieuropeană. De această părere este deputatul PDM, Sergiu Sîrbu, care a declarat într-un interviu pentru Tribuna.md că "cei care promovează această idee fac o confuzie, fiindcă nu cunosc probabil tehnica legislativă".

"Legea 154 din 2017, prin care s-a introdus sistemul mixt pentru alegerile parlamentare, nu poate fi anulată pur și simplu. Ea este o lege de modificare și completare, care a produs deja efecte și face parte din Codul electoral al Republicii Moldova. Ca tehnică legislativă, dacă s-ar dori revenirea la sistemul electoral de dinainte, ar trebui promovată o nouă lege", a spus Sîrbu.

"PDM categoric nu susține așa ceva. Uitați, introducerea actualului sistem mixt a durat câteva luni de zile. Au fost dezbateri publice, discuții în Parlament, s-au strâns semnături de la cetățeni, s-a obținut expertiză din străinătate. Deci dacă azi ar începe un deputat să scrie un proiect de lege și ar fi parcurse toate etapele, probabil că prin luna aprilie 2018 proiectul ar putea fi votat și promulgat, presupunând că ar exista susținere politică pentru așa ceva – susținere care nu există, evident. Iar asta ar fi calea scurtă – adică fără referendum. Însă Comisia de la Veneția și OSCE nu recomandă schimbarea legislației electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Noi acum, azi, mai avem circa 1 an până la alegeri. Nu putem schimba regulile acum, fiindcă asta ar fi împotriva bunelor practici democratice și ar putea sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor parlamentare. Ar fi greșit, ar fi nedemocratic și antieuropean", a spus Sergiu Sîrbu.

Potrivit democratului, referendumul ar lua din bugetul de stat minim 60 de milioane de lei, bani care nu sunt prevăzuți în buget și vor trebui alocați din altă parte.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu