Sergiu Sîrbu a votat: Pentru oameni cu drag de țară. Să continuăm, ȋmpreună, faptele bune, deja ȋncepute pentru Moldova

Democratul Sergiu Sîrbu şi-a exercitat dreptul la vot şi a îndemnat alegătorii să voteze PDM pentru a continua faptele bune, deja începute pentru Republica Moldova.

"Ce frumos a picat duminica alegerilor, ȋntr-o zi ȋn care moldovenii sărbătoresc iubirea. Votul meu de azi a fost pentru oameni cu drag de țară, precum Chiril Gaburici, candidatul pe circumscripția 31, și ȋntreaga echipă a PDM.

Haideți să continuăm, ȋmpreună, faptele bune deja ȋncepute Pentru Moldova. Votați Partidul Democrat, primul pe buletinul de vot. 

Nu uitați că azi avem și un referendum foarte important. Alegeți ca ȋn Parlament să fie 61 de deputați, care să lucreze mai eficient și pe care să ȋi puteți trage la răspundere dacă nu ȋși ȋndeplinesc atribuțiile", a menţionat Sergiu Sîrbu.

PUBLIKA.MD menţionează că, pentru prima dată, alegerile au loc în baza sistemului mixt de vot. Asta înseamnă că 50 de parlamentari sunt aleşi ca şi la precedentele alegeri, pe liste de partid, şi 51 - în circumscripţii uninominale. Repartizarea celor 50 de mandate de deputat în circumscripţia naţională se va face doar pentru concurenţii care au depăşit pragul electoral: 6% în cazul partidelor şi 8% în cazul blocurilor electorale.

Votul uninominal înseamnă că oamenii vor alege câte un candidat în circumscripţia unde au viză de reşedinţă. În total sunt 51 de circumscripţii, unde candidează 300 de concurenţi. Cele mai multe, 11 la număr, sunt în municipiul Chişinău,două în municipiul Bălţi, 3 peste hotare, câte 2 în  Găgăuzia şi Transnistria şi 31 în restul ţării.

Conform legislaţiei electorale, în fiecare circumscripție va fi organizat un singur tur, iar învingător va ieşi cel care va obţine cele mai multe voturi.

Dacă mai mulţi candidaţi au acumulat un număr egal de voturi, Consiliul Electoral de Circumscripţie va stabili câştigătorul prin tragere la sorţi. În cazul în care acesta e ales şi pe listă de partid, va fi luat în considerare doar rezultatul din circumscripţia uninominală.

La atribuirea mandatelor de partid, candidatul respectiv nu va fi luat în calcul.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu