Sergiu Sârbu, despre introducerea certificatelor de integritate pentru funcționarii și demnitarii aleși. Vom dezvolta mecanismul în lupta cu corupţia

Embed:

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc a solicitat Guvernului să elaboreze certificatele de integritate pentru funcționarii și demnitarii aleși, precum şi perfecționarea mecanismului de verificare a integrității demnitarilor de stat. 

În context, deputatul PDM,  Sergiu Sârbu a făcut unele declaraţii: 

"Acest proiect de lege, recent a fost înregistrat în Parlamentul Republicii Moldova şi vine ca o continuare a respectării şi implimentării angajamentelor  Republicii Moldova, în lupta anticorupţie, în perfecţionarea mecanismului de integritate şi executarea Comisiei de la Veneţia, ce ţine de integritatea candidaţilor. Aceste mecanisme şi norme deja au fost introduse în codul Electoral al Republicii Moldova, dar pentru a funcţiona eficient avem nevoie să dezvoltăm mecanismul şi în legislaţia conexă. Astfel, acest certificat de integritate va fi un document, care va fi emis de Autoritatea Naţională de Integritate, în termen de maxim 15 zile. Nici un organ nu va putea să refuze eliberarea acestor certificate, nu va putea tărăgăna". 

Documentul va conţine următoarele: informaţii privind averile şi proprietăţile confiscate, informaţii privind incompatibilităţile constatate, informaţii cu privire la conflictele de interese constatate, invormaţiile privind anumite limitări şi restricţii de a ocupa anumite funcţii constatate. 

În codul electoral deja a fost introdus necesitatea prezentării certificatului de integritate de către candidați, pe lîngă declarația de avere și conflicte de interese. Acum facem încă un pas pentru a dezvolta mecanimsul în toată legislația.

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu