Separatiştii încearcă să preia sub control aeroportul din Doneţk. Distrugerea pistei din Lugansk a fost confirmată

Embed:

Separatiştii susţin că sunt aproape de a prelua controlul asupra aeroportului din Doneţk, un punct strategic în estul Ucrainei. În contextul situaţiei grave din regiune, oficialii europeni ar putea anunţa astăzi noile sancţiuni împotriva Moscovei, pe care o acuză că îi sprijină pe insurgenţi. Măsurile punitive ar urma să fie adoptate vineri.

Reprezentanţii separatiştilor proruşi din estul Ucrainei au declarat că aeroportul din Doneţk este aproape sub controlul lor. Potrivit unui lider citat de Reuters, ei controlează deja 95 la sută din aeroport, iar armata se retrage. O altă sursă din rândurile separatiştilor a declarat că este în desfăşurare o operaţiune de asalt. În schimb, Kievul afirmă că aeroportul este în continuare sub controlul militarilor ucraineni.

"Forţele armate ucrainene continuă să controleze aeroportul din Doneţk. De asemenea, după o retragere organizată a militarilor de pe aeroportul din Lugansk, geniştii noştri au distrus o pistă, pentru a face imposibilă utilizarea ei", a zis purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate şi Apărare din Ucraina, Andrei Lâsenko.

Potrivit departamentului american al Apărării, în prezent, Rusia are la hotarul cu Ucraina 10.000 de militari. De asemenea, Washingtonul a declarat că, în contextul agravării situaţiei în estul Ucrainei, Statele Unite vor colabora cu NATO pentru a spori prezența în Europa de Est în scopul protejării statelor membre.

"Statele Unite, în colaborare cu aliaţii noştri, planifică să crească semnificativ capacitatea NATO de a răspunde pentru a se asigura că Alianţa este gata să facă faţă la timp unor ameninţări", purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Drept răspuns, oficiali de la Moscova au declarat că Rusia îşi va modifica strategia militară. Anterior, Kievul a anunţat că trupele din Rusia îşi consolidează poziţiile în estul Ucrainei. Astfel, militari trimişi de Moscova furnizează separatiştilor arme şi alte echipamente, sub acoperirea transporturilor umanitare. Autorităţile ucrainene spun că trupele ruseşti au fost văzute în oraşul Doneţk, în localităţile învecintate, dar şi în zonele din sud-est, spre ţărmul Mării Azov.

http://www.publika.md/oficiali-ucraineni--militari-rusi-furnizeaza-separatistilor-arme-si-echipamente-sub-acoperirea-transporturilor-umanitare_2072091.html

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu