Separatiştii din estul Ucrainei renunţă la armistiţiu. Cum şi-au explicat militanţii decizia

Embed:

Militanţii proruşi din estul Ucrainei renunţă la armistiţiu. Liderii separatişti au declarat că nu vor mai respecta Protocolul de la Minsk, semnat în 5 septembrie. 

Aceştia îşi motivează decizia prin faptul că Petro Poroşenko ar fi încălcat documentul când a propus anularea statutului special pentru unele raioane ale regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Autorităţile autoproclamate din Lugansk şi Doneţk susţin că nu mai pot acţiona în baza unui document din care au fost eliminate cele mai importante puncte. Potrivit lor, anularea legii care garantează mai multă autonomie regiunilor separatiste afectează grav procesul de pace.

Totuşi, separatiştii spun că sunt dispuşi să renegocieze prevederile acordului de la Minsk, în vederea soluţionării conflictului din estul Ucrainei.

Între timp, premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a anunţat că administraţia de la Kiev va sista finanţarea bugetară a teritoriilor din est, controlate de separatiştii proruşi. Totuşi, Guvernul nu va întrerupe livrările de gaze şi electricitate în aceste regiuni, pentru a evita o catastrofă umanitară, a precizat Iaţeniuk.

"Atât timp cât o parte a regiunilor Doneţk şi Lugansk este controlată de impostori, Guvernul nu va mai trimite fonduri pentru această zonă. Executivul nu îi va finanţa pe terorişti, impostori şi răufăcători", a menţionat Iaţeniuk.

Ieri, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate, Petro Poroşenko şi-a manifestat speranţa ca legislativul va susţine iniţiativa sa cu privire la anularea statutului special pentru regiunile Lugansk şi Doneţk. De asemenea, liderul de la Kiev, a dispus mobilizarea mai multor soldaţi în oraşe-cheie, dar şi ridicarea unor fortificaţii pentru a respinge o posibilă ofensivă a separatiştilor.

"Am dat ordin ministrului Apărării şi şefului Armatei să creeze noi unităţi militare, care vor fi capabile să respingă posibilele atacuri în direcţia oraşelor Mariupol, Berdeansk şi Harkov, dar şi în nordul regiunulor Lugansk şi Dnepropetrovsk", a spus Petro Poroşenko.

Criza în estul Ucrainei a izbucnit în primăvară, după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu