Separatiştii din estul Ucrainei au acceptat condiţiile armistiţiului propus de Petro Poroşenko

Embed:

Separatiştii din estul Ucrainei au acceptat armistiţiul propus de autorităţile de la Kiev. Liderul autoproclamatei republici Doneţk, Alexandr Borodai, a declarat că insurgenții nu vor deschide focul până în 27 iunie.

"După încetarea focului de către Kiev, ne angajăm şi noi să încetăm focul. Vom suspenda luptele. Armistiţiul va dura până în data de 27 iunie, ora 10 dimineaţa", a declarat liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, Alexandr Borodai.

Liderul insurgenţilor a făcut anunţul după o serie de consultări cu ambasadorul Rusiei la Kiev, Mihail Zurabov, cu fostul preşedinte ucrainean Leonid Kucima şi cu reprezentanţi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

"Dacă armistiţiul va fi respectat de ambele părţi, atunci, cu ajutorul Domnului, va urma un proces normal de pace", a spus fostul preşedinte al Ucrainei, Leonid Kucima.

Declaraţia vine după ce, săptămâna trecută, autorităţile de la Kiev au anunţat suspendarea operaţiunii antitero în estul ţării. Armistiţiul va dura până în data de 27 iunie. Uniunea Europeană a făcut apel către autoritățile Ucrainei şi către separatişti, dar, în special, către Rusia, să contribuie la încetarea focului.

"Facem apel în special către Rusia să susţină planul şi să-şi folosească influenţa pentru a asigura implementarea acestuia", a zis şefa Diplomaţiei UE, Catherine Ashton.

Miniştrii de Externe ai UE au avertizat Rusia că are timp până vineri, ca să acorde un sprijin real la implementarea planului de pace în estul Ucrainei. În caz contrar, Bruxelles-ul va aplica noi sancţiuni.

Totodată, oficialii europeni au decis să interzică importurile din peninsula  Crimeea. Bruxelles-ul va trimite o misiune în Ucraina pentru a ajuta la reformarea instituţiilor de forţă. Specialiştii europeni se vor afla în fosta republică sovietică cel puţin doi ani.

Publika.md aminteşte că operaţiunea antitero din estul Ucrainei a fost sistată. O iniţiativă în acest sens a fost semnată de preşedintele ţării vecine, Petro Poroşenko, după vizita în regiunea Doneţk. Liderul de la Kiev a prezentat şi un plan de soluţionare pe cale paşnică a conflictului armat din estul ţării.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu