SENTINŢĂ! Judecătorul Nicolai Nogai, condamnat pentru pronunţarea unei hotărâri contrare legii

Embed:

Judecătorul Curţii de Apel Bender Nicolae Nogai a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru pronunţarea unei hotări contrar legii.

De asemenea, magistratul are interdicţie de a ocupa funcţii publice pe un termen de cinci ani, potrivit deciziei Curţii de Apel Bălţi.

Procuratura Anticorupţie a cerut pentru Nicolae Nogai patru ani de închisoare cu executare, iar decizia magistraţilor poate fi contestată în instanţă superioară.

Decizia a fost luată de Curtea de Apel Bălţi, care a admis apelul declarat de procurori împotriva sentinţei, emise pe 25 aprilie, de Judecătoria raionului Căuşeni, prin care magistratul a fost achitat. 

Potrivit probelor acumulate şi administrate de procurori pe caz, respectivul magistrat a legalizat neîntemeiat decizia arbitrajului ad-hoc din Sankt-Petersburg privind înstrăinarea mai multor pachete de acţiuni ale BC "Moldova Agroindbank". Hotărîrea judecătorului a fost însă anulată de instanţa superioară ca fiind ilegală. Ulterior, la demersul Procurorului General, Consiliul Superior al Magistraturii a dat acordul pentru tragerea acestuia la răspundere penală şi l-a suspendat provizoriu din funcţie. 

Decizia Curţii de Apel poate fi atacă în modul stabilit de lege.

Acesta este al doilea caz în istoria Republicii Moldova, când un magistrat este condamnat pentru pronunţarea unei hotărîri contrare legii, după ce acum o săptămînă, un judecător din Hânceşti a fost condamnat printr-o decizie irevocabilă şi eliberat din funcţie, remarcă Procuratura Generală.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu